Değerli Dostlarım Bugün 19.01.2024 Mübarek CUMA günüdür. İnsanlık âlemindeki mevkimizi bilmeye onunla olan münasebetimizi anlamaya ve ona göre hareket etmekteki eğitim ve görgüye TERBİYE denir.
Terbiye, bir insanın konuşmasından oturup kalkmasına kadar olan tüm davranışlarına verilen isimdir. İnsan ancak toplum içinde bir değer bulur. Değer bulması ise toplum içinde göreceği saygı ve sevgi ölçüsünde gelişir. Bu yüzden de insanın kazanmış olması gereken en önemli değer terbiyedir. Terbiye insanın herhangi bir ortamda başka insanlara karşı nasıl davrandığıdır. Çünkü terbiye ayna gibidir. Ne yansıtırsanız kendiniz ile ilgili de aynısını görürsünüz. Eğer siz başkalarına terbiyeli davranırsanız başkaları da size aynı şekilde davranacaktır. Büyüklerin yanında söz almadan konuşmama, toplum içinde yüksek sesle konuşmama, küfür etmeme gibi basit terbiye kuralları bile yoksa insanda o insan zor durumlarda kalabilir demektir. Aile terbiye için ilk ve en önemli eğitim yeridir. Terbiyeli bir insan nerede nasıl davranması gerektiğinin bilincinde olarak hareket eder. Terbiyeli bir insanın insanlar ile olan iletişimi her zaman sağlıklıdır. Terbiyeli olmak saygı kavramınında bir parçasıdır. Dünyadaki en büyük miras terbiyedir. Hayatımızın her alanında, her zaman terbiyeli olmaya özen göstermemiz gerekmektedir. Unutmayalım ki bir insanda terbiye yoksa gerisi boş demektir. Terbiye günümüz diliyle eğitim, ıslah etmek, gözetmek, korumak demek olup, çocuğu büyütmek, geliştirmek demektir.
ALLAH (c.c.) iyi ve kötü huyları insanın doğasına yerleştirmiş,onları terbiye etme işini de insana bırakmıştır. Bu durum kişinin istediğinde ve iyi bir eğitim aldığında ahlakı güzelleştireceği, aksine kötü bir terbiye ile de kendini felakete sürükleyeceği anlamına gelmektedir.Terbiye sayesinde kötü huylar temizlenmeli,iyi huylar geliştirilmelidir. Eğitimin amaçlarından biri ahlaklı insanlar yetiştirmektir. Öğretim açısından dersleri çok iyi olan, aynı zamanda beslenme ve spora önem veren bir öğrenci, ahlak ve karakter bakımından bir terbiyeden geçmemişse, tam anlamıyla başarılı sayılamaz.Peygamberimiz (s.a.v.) Çocuklarınıza ikram ediniz ve onlara güzel terbiye veriniz. Hiçbir baba evladına güzel terbiyeden daha üstün bir hediye vermemiştir.Eğitim ailede başladığı için çocuk anne-babasından oturma, kalkma, yeme-içme ve giyim- kuşam, küçük ve büyük bütün insanlarla ilişkiler, konuşma, camiye gitme, namaz kılma, oruç tutma, sadaka verme gibi hususlarda güzel bir terbiye almalıdır. Yine bu hususlar okulda da öğretmeler tarafından aileyi destekleyici mahiyette öğretilmelidir. Çünkü sokakta gezinirken söz ve davranışları saygılı olan insanların memleketinde terbiye hakimdir. Ancak ağzı bozuk olan, kötü davranışlar sergileyen insanların bulunduğu yerde de terbiye açısından eksiklik var demektir. Terbiye çok önemli bir davranıştır. İnsanların terbiyeli olması, içinde yaşadığı toplum hakkında bize ayna tutar. Bu yüzden davranışlarımızla sözlerimize son derece dikkat etmeliyiz.
Terbiye de ailenin sorumluluğunu, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadisinde şöyle ifade etmiştir; “Hiçbir baba, evlâdına güzel terbiyeden daha üstün bir hediye vermemiştir. Dilini terbiye etmeden önce yüreğini terbiye et;Çünkü söz yürekten gelir dilden çıkar..CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER