2024-05-03 09:55:32

SORUMLULUK

Malik BİBER

03 Mayıs 2024, 09:55

Değerli Dostlarım Bugün 03.05.2024 Mübarek CUMA günüdür. Kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirme zorunluluğuna SORUMLULUK denir.

Karakterin en önemli öğelerinden birisi olan sorumluluk; kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur. Sorumluluğu alan bir kişi, kendi üzerine düşen görevleri ve işlevleri zamanında, istenilen şekilde ve istenilen biçimde yerine getirmek zorundadır. Sorumluluk sahibi olmak, kişinin kendi varoluşunu yaşamasıdır, kendi hayatının kontrolünü elinde tutmasıdır, diğer insanların saygısını, güvenini ve sevgisini kazanmanın en önemli gereklerinden biridir. Yaşamın zorluklarına sorumluluk bilinci ile yaklaşmak kişiye olayları değiştirme gücü kazandırır.
Sorumluluk bir bireyin her ne olursa olsun kesinlikle üstesinden gelebileceği bir olgu olmak zorundandır. Sorumluluk sahibi birey yapmış olduğu veya yapacak olduğu her türlü etki karşısında farkındalık bulundurmaktadır. Sorumluluk tanımının iyi öğrenilmesi için sorumlu olan bireyin neler yapabileceği bilinmelidir. Karşılaştığı sorunlarla mücadele yöntemi de sorumluluk sahibi olan bir birey için oldukça önemlidir. Bu birey kesinlikle sorumluluk gerektiren işler karşısında çözüm için haklı ve etik bir çaba içinde olmak zorundandır. Aksi takdir de tüm çabası ve öz verisi geçersiz olmaktadır. Bu nedenle sorumluluk sahibi olmak oldukça zordur. 

Sorumsuz insan sürekli başkaları tarafından güdülen insandır, kendi kaderini yazmayan insandır, arabayı boş vitese almış insandır. Sorumsuz insanlar devamlı bahaneler arasında dolanır, başkalarını ve içinde bulundukları şartları suçlarlar, kendilerini sevmezler, çok az iş üretir, işlerin yürümesini engeller, anlamamış görünür ve yardıma muhtaç insanı oynarlar. Yani bu kişiler hareket etmekte çok yavaş ama şikâyet etmekte çok hızlıdırlar. Sorumlu insan yapılması gereken bir işi zamanında yapabilmek için inisiyatifi ele alıp kendiliğinden harekete geçebilen insandır, kendi kaderini yaptığı seçimlerle yazan insandır, arabanın kontrolünü ele almış insandır. Yani kişi, hiç kimseye hesap vermek zorunda olmasa bile, kendi vicdanına karşı hesap verme zorunluluğu duyar. Sorumluluğu kabul etmeden, kişi kendini geliştirip ileri gidemez, kendini iyi edemez, kendi varoluşunu yaşayamaz. Kişinin kabul ettiği sorumluluk derecesinde hayatının üzerinde kontrolü vardır. Sorumlu insanlar Verdikleri sözleri tutarlar.Eylemlerinin sonuçlarını üstlenirler. Sorunlardan kaçınmak için bahanelere sığınmazlar, Eylemlerinde şeffaftırlar. Özür dilemekten çekinmezler. 

Sorumluluklarımız Çevremizi temiz tutma, Yaşlılara ve küçük çocuklara yardım etme, Ders çalışma, Kurallara uyma (Trafik, okul, sinema, tiyatro, müze, stadyum, mesire alanları, hayvanat bahçesi gibi) alanlarda, Doğayı ve canlıları koruma, Doğayı temiz tutma İsraf etmeme, Kendi ve etrafındaki insanlar için birşeyler yapma üretme ve İyi bir insan olmadır, CUMA mız mübarek olsun Hayırlı CUMA lar dilerim Malik BİBER

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.