2024-08-02 09:46:01

SAYGI

Malik BİBER

02 Ağustos 2024, 09:46

Değerli Dostlarım Bugün 02.08.2024 Mübarek CUMA günüdür. Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan duyguya SAYGI denir. 

Saygı insanlara kendisinin önemsendiğini ve değer verildiğini gösteren söz ve davranışlardır. İnsanlar toplum içinde birbirlerine karşı saygı çerçevesinde konuşmalıdır. Küçüklerin, büyüklerine karşı saygılı olması gerekir. Saygı, 
insan ilişkilerinin temellerinden birisidir. İnsan haklarını korur, adaleti teşvik eder ve toplumsal dayanışmayı güçlendirir. Herkesin net bir şekilde bilmesi gerekir ki her bireyin, başkalarına saygı gösterme sorumluluğu vardır ve saygı, daha adil, daha huzurlu ve daha sürdürülebilir bir toplumun temel taşıdır.

Otobüs çok kalabalıktı duraktan yolcuları almak için durdu. Hamile bir bayan otobüse hamile olduğu için arka kapıdan biner ama koltukta oturanlara uzakta kalır onu görenlerde yerinden kalkmamak için uyuyor numarası yaparak umursamazlar. Onun ayakta olduğunu gören bir genç elindeki bastona dayanarak ayağa kalkar ve hamile bayana işaret ederek yerine oturmasını rica eder sonrada Genç bozuntuya vermeden ön sıralara doğru gitmeye başlar ki uyuyor numarası yapan gençler yer veren gencin bir ayağının olmadığını görünce şaşırırlar gözyaşları içinde birbirlerine bakarak derhal ayağa kalkıp o gence sorgusuz sualsiz yerlerini verirler. Burada genç herkesin engelli adayı olduğunu ama hamile bir bayanın ayakta durmasının sakıncalı olduğunu çünkü 2 can taşıdığının bilincinde olarak engelli olsada saygının engel dinlemediğini her zaman Her yerde gösterilmesi gerektiğini göstermiştir. Bütün gençler engelli genci böylesine duyarlı davranışından dolayı alkışlamışlardır. Çünkü saygı ve sevgi paylaşmayı gerektirir.

Saygı Ayağa kalkma, el öpme, yer verme, konuşurken dinleme, konuşurken sözünü kesmeme, onun hoşuna gitmeyecek tavır ve davranıştan kaçınma, çevreye ve canlılara zarar vermeme, nimete değer verme, israf etmeme gibi vasıflara sahiptir. Saygının hüküm sürdüğü bir ortamda, bireyler kendilerini daha özgür hissedebilirler. Fikirlerinin, davranışlarının ve diğer özelliklerinin saygı çerçevesinde karşılanacağını bilen bireyler, kendilerini rahat ifade ederek potansiyellerini daha iyi bir şekilde ortaya koyabilirler. Bu tür bir ortam, bireylerin kendilerini geliştirebilecekleri ideal bir zemin hazırlayabilir. Saygı olduğu gibi kabul etmektir, alay etmemektir, değer vermektir, dinlemektir, anlamaktır ve saygı görmek istiyorsan saygı göstermektir.

Başarılı olmak kolay saygıdeğer olmak zordur. Kazanmak için tüm etik ve ahlaki değerleri ezip geçenler başarılı Olur ama saygıdeğer olamaz. Kişinin kendi nefsine göstereceği saygı, saygıların en büyüğü dür. Kimse kimseyi sevmek zorunda değildir, ama hepimiz birbirimize saygı duymak zorundayız. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.