2023-09-22 09:01:02

KARAKTERLİ OLMAK

Malik BİBER

22 Eylül 2023, 09:01

Değerli Dostlarım Bugün 22.09.2023 Mübarek CUMA günüdür. Bir nesnenin, bir bireyin ya da topluluğun kendine özgü olan, onu başkalarından ayıran temel belirti, onun davranışlarını belirleyen ana özelliğe KARAKTER denir.

Karakter kişiye özgü davranışların bütünü olup, insanın bedensel, duygusal ve zihinsel etkinliğine, çevrenin verdiği değerdir. Bireyin karakteri, kişisel özellikler ile içinde yaşanılan çevrenin değer yargılarından oluşur. Karakter, aile, okul, çevre içinde, çocukluk çağından itibaren gelişmeye, biçimlenmeye başlar.Karakter, küçük yaşlardan itibaren içinde yaşanan toplumun değer yargılarının benimsenmesi ile şekillenir. İnsan, değer yargılarını aynen alıp belli durumlarda taklit etmez. Benimsediği, kendisi ile bütünleştirdiği değerleri ilgili durumlarla karşılaştıkça kendine özgü biçimde uygular. Bu tür davranışlarda ve karakter özellikleri arasında tutarlılık vardır. Örneğin insan, hem dürüst, hem ya­lancı olamaz. Benimsenen değerlerle davranışlar arasında uygunluk varsa kişi karak­ter sahibidir. Halk arasında “özü sözü bir”, “sözü sazına uygun”, “sözünün eri” gibi deyimler, karakter sahibi insanın özellikleridir. Benimsenen değerlerle davranışlar arasında uyumsuzluğun olması, karaktersizliğinin göstergesidir. Bu tür insanların davranışlarında tutarlılık yoktur.
Halk arasında da “bir sözü bir sözünü tutmaz”, “ipiyle kuyuya inilmez” gibi deyimler, “yalancı” , “sahtekar” , “iki yüzlü” gibi terimler, bu tür insanlara duyulan güvensizliği belirtir. Dürüstlük, hoşgörü, sabırlılık gibi özellikler karakter özelliğidir. 

Kimi insanlar olumlu bir karaktere sahipken kimi insanlar da olumsuz yani kötü bir karaktere sahiptir. Bir insanın dürüst olması güvenilir ve ahlaklı olması emanete hıyanet etmemesi şerefli ve namuslu olması da bir karakter özelliği gösterir. Bir kimsenin yalancı olması, dedikodu yapması, iki yüzlü olması, ahlaksız olması ve küfürlü konuşması da bir karakter özelliğidir. İnsanların bu şekilde olmasının çeşitli sebepleri vardır. İnsanın içinde dünyaya geldiği ailesi, yakın çevresi, arkadaşları, eşi ve dostu vb gibi etkenler karakterin belirlenmesinde etkili olur. Kimi insanlar karakterli olur kimi insanlarda karaktersiz olur. Kimi insanlar güçlü ve zalim olanın yanında yer alır ve güçsüz ve mağdur olanı korumaz. İşte böyle insanlar karaktersiz kimselerdir. Karakteri iyi olmayan kişi ise güvenilir olmayan kişilerdir. Karaktersiz kişiler yalan söyler, başkalarına iftira atar olmayan bir şeyi olmuş gibi gösterir ve tüm bunları yaparak da kendi kaderini belirler. Böyle kişiler hayatta mutlu olmazlar ve çevrelerinde de ona yardım edebilecek, onu sevebilecek kimse kalmaz. Bunun için her zaman karakterli olmalı, güzel ahlaklı olmalıdır. İnsanları sahip oldukları ile değil karakterleriyle severiz. Sahip olunan varlıklar geçici şeylerdir. Zira dünya malı dünyada kalır. Asıl değer ise kişiliğinin olmasıdır. İnsan karakterli olmalı ve karaktersiz davranışları varsa bunları bir an önce düzeltmeli ve kendine çeki düzen vermeli. 

Hemen herkes sıkıntıya göğüs gerebilir ama, insanın asıl karakteri eline kuvvet geçtiğinde ortaya çıkar. İtibar zaman, karakter sonsuzluk içindir. CUMA mız mübarek olsun Hayırlı CUMA lar dilerim Malik BİBER

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.