2023-08-04 11:11:41

HIRS

Malik BİBER

04 Ağustos 2023, 11:11

Değerli Dostlarım Bugün 04.08.2023 Mübarek CUMA günüdür. Bir şeyi şiddetle arzu etmeye ve sonu gelmeyen,bir amaca ulaşma hususunda kişinin bütün benliğini saran istek ve tutkuya HIRS denir.

İnsanın sahip olmuş olduğu nefsani kuvvetlerden bir tanesi de "hırs" olarak isimlendirilen istek ve tutkudur. Hırslar istekler insanların daha üretken olmalarına da sebep olmuştur. Dengede tutulmadığı, yerli yerinde ve dozunda kullanılmadığı zaman öldürücü bir zehire dönüşebiliyor. Dozunda ve dengede tutulduğu zaman ise insanın hayatını anlamlandıran, insanı idealize eden müteahharrik (çalışan) bir güçtür. Bir şeyi aşırı derecede arzu etme, tutkuyla isteme, açgözlülük gibi manalara gelen "hırs" kavramı, genellikle mal, makam, mevki, ünvan, şöhret, ilim gibi maddi veya manevi imkanları elde etmek için veya belirli bir amaca ulaşmak, bir ideali gerçekleştirmek için kişinin bütün benliğini saran istek ve tutkular için kullanılır. Hırs bir ilaç gibi değerlendirilir. Kutusunda durduğu müddetçe hiç kimseye bir faydası veya zararı yoktur. Özellikle mal, makam, şöhret, ünvan gibi sadece dünyevi amaçlar için dozundan fazla alındığında insanlığı öldüren ölümcül bir zehirdir. Hırs ilacının tamah, açgözlülük, tûl-i emel, cimrilik gibi yerilen, istenilmeyen, kötü hasletlere ahlaki zaafiyetlere sebep olan yan etkileri vardır. Dünyevi amaçlar ve kazançlar için kullanılan hırs, aynı zamanda kul hakkını hiçe sayma, helal-haram gözetmeme gibi yanlışlara da sebep olacak ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Bu dünyayı bir imtihan meydanı yaparak zıtları birbiri içine katan ve güzellik çirkinlik, iyilik-kötülük, iman-inkâr, fayda-zarar gibi şeyleri hamur gibi yoğuran Cenâb-ı Hak; insanın mâhiyetine güzel duygularla birlikte hoş olmayan duyguları da yerleştirmiştir. Bunun böyle olması, imtihana vesile olması içindir. Bahsi geçen olumsuz duyguların başta gelenlerinden biri de hırstır. İnsanlar çoğu zaman birşeyi istediklerinde hırs yaparlar çünkü hırsın zararlı olduğunu o an anlayamazlar bunu anlamak için iyi düşünmek gereklidir Kimseyle bir yarışa girmenin mantığı yoktur herkes kendi için çaba harcar , çalışır ter döker ve boşuna hırs yapar bu hırs giderek sevmemeye, öfkeye, nefrete ve en sonundada kin e dönüşür tabikii hırslı olmak gerekir ama abartmamalıyız sonuç olarak çok hırs yapmak insana zarar verir bu hoş birşey değildir İnsanları inanç sahibi kılmak için kendisi hırs gösteren Hz. Peygamber; dünya malı, makamı, ünvanı, şöhreti, dünyevi itibar ve nüfuz sahibi olmak için hırs göstermeyi kınamıştır. Sınırlı miktarda hırs iyidir ancak abartıldığında zararı da büyük olur .İki haris doymaz: Biri ilmin hırslısı, diğeri de malın harisidir. İnsanların hırsı ve açgözlülüğü, mutlu olmamalarının tek nedenidir. Gözünü hırs bürüyen kişi, hırsızlığa ve diğer kötülüklere sürüklenir. İnsanoğlu, ihtiyarlar da ondan iki huy genç kalır: Hırs ve uzun emel.

Halbuki, dünyanın üstü olduğu gibi altı da vardır. Yarın toprak olunacağına göre, hırsla dünyaya saldırmanın da anlamı yoktur. En iyisi ihlâs, tevekkül ve kanaattir.
En hakiki düşmanlarımız kalbimizde yaşayan şu üç şeydir: Hırs, haset ve kıskançlık. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.