2022-07-15 18:28:58

ERDEMLİ İNSAN 

Malik BİBER

15 Temmuz 2022, 18:28

Değerli Dostlarım Bugün 15.07.2022 mübarek CUMA günüdür.Ahlaki olarak doğru olan şeyi yapıp yanlış olanı yapmamaya ERDEM denir. 


Erdem deyince akla insan geliyor, insan deyince de toplum. Zaten tek başına yaşadığını var sayacağımız hayali bir insanın erdeminden söz etmek pek mümkün olmazdı. Çünkü erdem “vitrindeki” görünümü ile her şeyden önce insanlar arası ilişkilerin gereği ve sonucudur. Bu açıdan erdemin bireysel olmaktan çok sosyal bir olgu olduğunu söyleyebiliriz. Bireysel erdemler “organize” bir hal alırsa toplumun iyiye doğru ilerlemesi çabalarına olumlu katkı sağlar. Duygularımız ve erdemlerimiz bizleri yaşama bağlayan kavramlardır. Yaşamın güzelliğini fark edebilmek ve insanları mutlu etmek için onlara ihtiyaç duyarız.

Sevgi ve saygı vazgeçilmez iki duygumuzdur. Yaşama ve çevremizdekilere duyduğumuz sevgi hayatı güzel kılar. Saygı ise insanlar arasında olumlu bir iletişim ortamı oluşturur. Birbirimize duyduğumuz anlayış sayesinde huzurlu bir ortam oluşturma şansımız olur. Huzurun kardeşi güvendir. İnsanları güvenilir yapan onların dürüst olmalarıdır. Dürüstlük bize rehber olmalıdır. Hepimizi birbirimize bağlayan yardımlaşmadır. Merhamet sahibi insanlar muhtaç olana yardım ederler. İnsanı çalışmaya ve başarıya götüren ise elbette sorumluluk sahibi olmaktır. Bir kimse ne kadar başarılı olursa o kadar alçak gönüllü olmalıdır. Tüm bunlar bizi erdem sahibi insanlar yapar.


Erdem, temelde ahlâkî davranıştır. Ahlâkî davranışlara yönelten etken ise bilgidir. Cahilliğin kötü bir şey olduğunu kavramak, erdeme doğru atılmış ilk adımdır.Dinin nihaî amacı insanı ahlâklı ve erdemli kılmaktır. Bu da insanı hedefi ve akıbeti konusunda bilgilendirmek yolu ile olmaktadır. İnsan dünyaya “artı değer”siz olarak gelir. İnsan olma açısından kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur. İnsan için hemcinsleri arasında üstünlük din ile söz konusu olur. Dinin doruğu ahlâk, ahlâkî eylem ve davranışların içselleştirilmesi ise fazilet ve erdemdir.

Erdemin en büyüğü, seninle ilişkilerini kesene iyilik etmen, senden esirgeyene vermen, sana kötülük edeni bağışlayıp, dost elini uzatmandır. Ahlakın övdüğü ve ahlaklı olmanın gerektirdiği doğruluk, yardımseverlik, yiğitlik, bilgelik, alçakgönüllülük, iyi yüreklilik gibi nitelikler erdemliliktir.Erdemli olmak ancak bir kazanımdır. Bu nedenle eğitim ve öğretim görmekle doğrudan ilgilidir. Bir kişinin gördüğü talim ve terbiye bütün hayatına yansıtmaktadır. Erdem, toplumda merhamet, vicdan, insaf, dürüstlük gibi değerlerin yerleşik hale gelmesinde etkilidir. Erdemin kazanılması ya da kazandırılması ancak çocukluk yaşlarında başlayabilir. Bir insanın hayata başlarken öğrenmesi gereken ve hazmetmesi gereken değerler bulunmaktadır. Bunlar da ancak erdemin kazanımıyla ilgilidir.Herşeyden önce erdemli çocuklar yetiştirin yoksa çocuklarınız, kibirli bir doktor, rüşvet alan bir hukukçu, çok bilmiş bir mühendis, adam kayıran bir bürokrat, egosu tavan yapmış bir polis ve yalan söyleyen bir siyasetçi olur. 

Erdemli olanların söyleyecek sözleri vardır, ama söyleyecek sözleri olanların tümünde erdem yoktur. İnsancıl olanlar cesaretlidir, ama cesaretli olanların tümü insancıl değildir. Bir ulusun büyüklüğü, nüfusun çokluğu ile değil, akıllı ve erdemli kişilerin sayısıyla ölçülür. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.