2024-05-17 09:12:06

EDEP

Malik BİBER

17 Mayıs 2024, 09:12

Değerli Dostlarım Bugün 17.05.2024 Mübarek CUMA günüdür. Toplum töresine uygun davranmaya İyi ahlak, incelik, terbiyeye EDEP denir.

Edep ahlaki boyutla ilgilidir . İnsanın oturuşu , kalkışı , büyüklerinin yanında davranış şekli , hal ve hareketleri , konuşma tarzı kişinin edebini ortaya çıkarır . Edep insanın ruhunun ve davranışlarının güzel olması demektir . Edepli insan kendini bilen , haddini aşmayan insandır .Edepli insan çevresine nasıl davranacağını bilir . Sevgi ve saygı içinde hareket eder . Edepli insan fazla konuşmaz , yeri ve zamanı gelince az ve öz konuşur . Edepli insan hayalı insandır . Küfürlü konuşmayan , insanlara hakaret etmeyen , onları kırmayan , ağzına gelen her şeyi söylemeyen insandır . İnsan edepli olmalıdır. Yani ahlaklı olmalı, kişilik sahibi, karakter sahibi olmalıdır. İnsan çok bilgili ilim ve bilim sahibi olabilir. Ama edepli olmadığı sürece o kişinin bilim adamlığının hiçbir anlamı yoktur. Tabiatında güzellik, nezaket ve saygıyı barındıran edep kavramı, toplumun her kesiminde önemli bir yer tutmaktadır. İnsanların birbirleriyle olan iletişiminde, davranışlarında ve hareketlerinde edebe uygun davranmaları, saygınlık kazanmalarına ve diğer insanlar tarafından sevilip saygı görmelerine yardımcı olmaktadır.Edep, sadece kişisel davranışları kapsamaz; aynı zamanda toplumda uyulması gereken kuralların ve ahlaki değerlerin de korunmasını sağlar. . Edep kavramı insanların birbirleriyle olan ilişkilerinde önemli bir rol oynar.

Elbette ki ilim, tüm insanlık için çok büyük bir öneme sahiptir. Ancak ilim, edeple işlendiği, kullanıldığı sürece değerlidir. Bu dünyada belki de en tehlikeli şey, ilmin, bilimin kötü niyetli insanların elinde olmasıdır..Teknolojisinin, sanayinin gelişmesi önemlidir; lakin gelişen teknoloji ve sanayi kötü gayelerle kullanılıyorsa o teknolojinin hiç olmaması daha iyidir. Düşünün, öğrendiğiniz ilim sayesinde en tehlikeli silahları üretebiliyorsunuz; atom bombasını üretebiliyorsunuz; ama sonra kalkıp bu atam bombası ile insanları yok ediyorsunuz. Böyle bir ilmin faydası mı olur? İlim, insanlığa yararlı olduğu, onları koruduğu müddetçe ilimdir. Yunus Emre’nin de bize anlatmak istediği tam da budur. Tabi ki ilim de öğretilmeli; ancak kişiye önce edep öğretilmeli ki, kişi öğrendiği ilmi doğru yolda kullanabilsin. Bugün bakıyoruz, gelişmiş dünya devi dediğimiz ülkeler, silah sanayinde kıyasıya bir yarış halinde. Devletler, ürettiği savaş uçakları ile, nükleer silahlar ile, tankları, füzeleri ile övünüyor da övünüyor. kardeş kardeş barış içinde yaşamak varken, nedir bu ihtiraslar? Çözemediğiniz konu neredeyse kalmadı, insanın aklına bile gelmeyecek teknolojiler geliştirdiniz, bunlar insanlık yararına kullanılmalıdır. O kadar toprak var dünya üzerinde, ama bölüşemiyoruz. Bir karış toprak uğruna ölüyoruz, öldürüyoruz. Neden mi? Çünkü edep yok, ahlak yok, vicdan yok. Bu değerlerden yoksun büyüyor insanlar. İnsana, önce insan olmayı, insan gibi yaşamayı öğretmek en önemlisidir. Bu konuda belki de en büyük görev aile bireyleri olan anne babalara düşüyor. Eğer çocuklarımızı merhametli, vicdanlı ve sevgi dolu bireyler olarak yetiştirirsek dünyada hiçbir sorun kalmayacaktır.


Edep kavramı, toplumun tüm kesimlerinde öğretilmesi gereken önemli bir değerdir. Aile, okul ve toplum kurumları bu konuda sorumluluk almalı ve insanları edep ahlak konusunda eğitmeli ve bilgilendirmelidirler. Edep, kişinin kendisine olan saygısını ve toplumda kabul edilme isteğini arttırır. O zaman dünya çok güzel olur. Edep aklın tercümanıdır. İnsan edebi kadar akıllı aklı kadar şerefli şerefi kadar kıymetlidir. CUMA mız mübarek olsun Hayırlı CUMA lar dilerim Malik BİBER

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.