2024-09-27 08:54:43

DEĞER VERMEK

Malik BİBER

27 Eylül 2024, 08:54

Değerli Dostlarım Bugün 27.09.2024 Mübarek CUMA günüdür. Kişiye inanmaya, ona güven vermeye ,iyiliğini ve başarısını istemeye DEĞER VERMEK denir.

Değer vermek, bir şeyi veya kişiyi değerli saymak, önem vermektir. Her insan ve toplumun kendine belirlediği yaşam, inanç ve kişilik ile ilgili önemli değerleri vardır. Mesela kişi için doğruluk ve dürüstlük bir değerdir. Dini inançları, bir değerdir. Bazı eğitim, bilgi, beceri ve nitelikler bir değerdir. Birine değer verdiğini gösteren olgulardan birisi karşı tarafa duyulan saygıdır. Bunun dışında karşı tarafın sıkıntılarını çözmeye çalışmak, özenli ve sevgi dolu davranmak ve her anlamda karşı tarafa destek olmak değer verdiğimizin bir göstergesidir Yaşlı adam kaldırım kenarında kutunun içinde bulunan limonları satmaya çalışırken sabah alışverişine limon almaya Takım elbisesi ve lüks arabasıyla gelen genç adam yaşlı adama amca limonun kilosu ne kadar diye soruyor. Yaşlı adam kilosunu 30.00 TL den sattığını söyler.. Genç adam amca limonı pahalıya satıyorsun ben 1 kilo alacağım ısrarlı bir şekilde bana 20 TL ye satarmısın diye sorar..Yaşlı adam pazarlık yapan genç adamı baştan aşağı süzerek evladım tezgahımı yeni açtım hasta halimle bunları satmak için 1 saatlik yoldan geliyorum daha siftah yapamadım ne yapalım mademki sen bu kadar veriyorsun siftah olsun. Genç adam limonlarını alıp lüks arabasına binip lüks bir restorana kahvaltıya gider. Kahvaltı bittikten sonra adisyonu isteyen genç adam 850 TL tutan kahvaltısı için 1.000 TL uzatır Paranın üstü olan 150 TL yi garson getiriyor ve adam paranın üstü kalsın diyerek bahşiş veriyor. paraya ihtiyacı olmayan restoran sahibine iyi günler diyerek ayrılıyor. Limon satan ihtiyaç sahibi yaşlı adamla pazarlık yapan genç adam ihtiyacı olmadığı halde restoran sahibine bahşiş veriyor. SORALIM KENDİMİZE Muhtaç durumdakilere Şahin gibi olup gücümüzü gösterme ihtiyacı neden duyarak değer vermiyoruz ve neden ihtiyacı olmayanlara karşı hep Cömert davranıyoruz? 

Günümüzde insanlar, saf ve dürüst ilişkileri bile çıkarlarına alet edebilmektedirler. Örneğin karşı komşu ile ne kadar dost olacağınızın sınırını koymak gerek. Çocuğunuzu çok sevebilirsiniz ama ona bile ölçülü olmak gerek. Onu şımartıp, disiplinsiz yetiştirmemeliyiz. Çocuğumuz bile bizi bir müddet sonra, duygusallığımızı çıkarı için kullanmaya başlar. Bu durum bir çalışanınız, hatta eşiniz için bile geçerli olabilir. Mevki ve makam sahibi olan bir kişi içinde olabilir. Kısacası fazla değer verdiğiniz kişiyi iyi tanıyıp öyle yüceltmeli, yoksa kısa süre sonra fikirleriniz değişirse, sizde zor durumda kalırsınız. Her şey değerlimidir ve en önemlisi neye ne kadar değer verdiğimiz. en önemli ve en değerli olan kendimiz olmalıyız. Hayatta hiç kimseye değerinden daha fazla değer vermeyin ki size borçlu kalmak zorunda bırakarak, bedel ödemek zorunda kalmayın.

İçinde yaşadığımız bu evren insanlarla güzeldir. Bundan dolayı insanlara değer vermek başkasına saygı duymak önceliklerimiz arasında olmalıdır Her insan böyle düşünürse dünyamız daha keyifli yaşanılabilir bir yer olur. İnsanların birbirine değer verdiği bir dünyada yaşamak hepimizin en temel arzusudur..CUMA mız mübarek olsun Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.