2024-09-18 09:03:36

Ayağını Suyuna Göre Uzatan Şehirler!

Muzaffer Yurttaş

18 Eylül 2024, 09:03

İki günlük bir çalıştay vardı. Manisa Su Çalıştayı. Çok değerli bilim insanları, akademisyenler, özveri ile çalışan STK temsilcileri, suya ve çevreye gönül verenler vardı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Organizasyon harikaydı. Çok faydalandım. Güzel insanlarla tanıştım. Uzun uzun notlar aldım. Manisa Su Platformunda paylaşacağım. Ama bu yazıda sizinle kısa kısa aldığım 10 maddeyi paylaşmak istiyorum. Sizleri saygı ile selamlıyorum.

1)Şehirler giderek artan kuraklığa göre suyu merkeze alan bir çalışma yapmalıdır. Su siyaset malzemesi olmaktan çıkartılmalı, herkes bu konuda bir araya gelebilmeli, geleceğe yönelik ciddi adımlar atılmalıdır. Sorunlar koşar adım ilerlerken çözümler iki ileri bir geri adımlarla ilerliyor maalesef. Su hayattır, su geleceğimizdir, susuz yaşam olmaz. 

2)Kayıp kaçak oranlarının. % 40-50 olduğu unutulmamalı ve bu oranları %20 bin altına indirmek için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

3)Yeraltı suları acil durumlar için yedekte tutulmalı, yerüstü su kaynaklarını kullanmalıdır. Yağmur hasadında yararlanmalıdır. Tarlalara yakın noktalara su biriktirici toprak havuzlar yapılmalıdır. 

4)Şehirlere yakın bölgelere suyu toplayıcı içme suyu göletleri ve barajları yapılmalıdır. 

5)Her yeri çim yapmaktan, şehirleri beton yığınına çevirmekten vazgeçmek gerekir. Yol kenarları, anayol orta bölümleri hep çim yapılmış. Çim yerine susuzluğa dayanıklı süs bitkileri dikilmelidir. 

6)Kaçak sondajlar kayıt altına alınmalı, sulama sistemleri izlenmelidir. Her kuyunun bir numarası olmalı ve kullanılan su ölçülebilmelidir. 

7)Su tasarrufu konusunda eğitime en çok suyu kullanan tarım ve çiftçilerden başlanmalıdır. Suyu temiz tutma konusundaki duyarlılık eğitimlerine de en çok suyu kirleten sanayi tesislerinden başlanmalıdır. 

8)Suyun değerli olduğu, israf edilmemesi gerektiği, suyun nimet olduğu okulda, camide, televizyonlarda, çarşıda velhasıl hayatın her alanında anlatılmalı ve öğretilmelidir. 

9)Eskiden büyüklerimiz “çocuklar aman uzaklaşmayın evin önünde oynayın, dereye, suya düşersiniz” diye tembihlerdi. Gelecekte korkarız ki “aman uzaklaşma obruğa düşersin, aman uzaklaşma çölde kaybolursun” diyecekler. 

10) Gediz Nehri ve Gediz Ovası bölgemizin en önemli tarım alanı ve onun can damarı niteliğindedir. Bu potansiyele sahip çıkmalı ve korumalıyız. Gediz nehri bir an önce temizlenmeli ve kirleticilere gerekli tüm yaptırımlar uygulanmalıdır. Başta tarım, sanayi ve evsel su kullanımında hassas davranılmalı, su kullanımı konusunda tüm paydaşlar aynı duyarlılıkta olmalıdır. 

Pestisit kutularının geri dönüşümü düzenlenmeli ve depozitolu hale gelmesi için projeler hayata geçirilmelidir. Gereksiz tarımsal ilaç kullanımı önlenmelidir. 

Gediz nehrine akan derelere atık su akıtan başta organize sanayi bölgeleri olmak üzere tüm sanayi kuruluşları en kısa sürede atık su arıtma tesislerinin kurulumunu gerçekleştirmeleri ve sürekli yenileyerek kullanılması denetlenmelidir. 

Not: Uzun süredir Manisada bir ziraat fakültesinin açılmasının zorunlu olduğunu dile getiriyorum. Manisa CBÜ rektörümüz ve senatosunun YÖK e başvurularını tamamladığını ve sonuç beklediklerini biliyorum. Bu toplantıdan sonra bir kere daha Manisa’da ziraat fakültesinin (Tarım Teknolojileri ve Ziraat Fakültesi olabilir) ne kadar elzem olduğunu gördüm. 

Saygılarımla 

Dr. Muzaffer Yurttaş 
Manisa Su Platformu

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.