Değerli Dostlarım Bugün 14.10.2022 mübarek CUMA günüdür. Başkalarını çekiştirmek, kınamak üzerine yapılan konuşmaya  DEDİKODU denir.

     Dedikodu yapmak hem dini inancımız tarafından hem de genel ahlak anlayışımız tarafından hiç hoş karşılanmaz. Dedikodu yapanlar ise sevilmez. Onları sevenler ise, yine dedikodu yapanlardır. Evet dedikodu bir hastalık ve davranış sorundur. Çünkü dedikodu sadece bir kimseyi ayıplamak ve onurunu zedelemek şeklinde iki tarafla sınırlı kalmaz. Aynı zamanda laf taşıma ve başkasının ayıp ve kusurlarını araştırmaya da sebep olmaktadır. Dedikoduda abartılar ve eklemeler de olur.Dedikodu;, sinsiliğin, çekemezliğin, kıskançlığın göstergesidir. İnsanlar sevmedikleri kişinin dedikodusunu yapmaktan zevk alırlar. Onların hoş olmayan yönlerinin, hatalarının veya eksiklerinin herkesçe bilinmesini isterler. Kendi eksik kusurlarından habersiz, başka insanların kusurlarını anlatmakla zaman geçirirler. Oysa genel ahlak anlayışımız, birinin bir kusuru, ayıbı varsa, onu rencide etmeden, yüzüne karşı söylememizi gerektirir.

     İslam; aile ve toplum hayatının güvenli ve huzurlu olmasına, fertlerin dindar ve ahlaklı olmasına, kişilik haklarının korunmasına, kavga, tartışma ve dargınlıklara sebep olacak davranışlardan kaçınılmasına büyük önem verir. Gıybet, iftira ve yalan da bu davranışlar arasında yer alır. Özellikle kitle iletişim araçları ve sosyal medyada çoğu zaman kötü davranışlar, ilgi ve merak uyandıracak şekilde sunulur

GIYBET ZİNADAN OTUZ ALTI DEFA DAHA ŞİDDETLİDİR.”

Rasûlullâh sallâllâhu aleyhi vesellem şöyle buyurdu:

− Gıybetten sakınınız!.. Zira gıybet zinadan daha şiddetlidir!.. Çünkü zina eden kimse tövbe eder, ALLAH da affeder. Fakat gıybet eden, gıybeti yapılan affedinceye kadar, affedilmez!.İslamda büyükgünahlardan biri olan  dedikodu. birlik ve beraberliği bozar, hiç farkında olmadan ahiret hayatını ziyan ettirir ve İnsanlar arasındaki dostluğu, sevgiyi, merhameti, tehdit eden manevi hastalıktır. Ayrıca  bir müslümanın diğer bir müslüman kardeşinin arkasından konuşarak, duyduğunda üzüleceği veya utanacağı bir kusurundan bahsetmesidir.  İntikam duygusunu tatmin, Arkadaşlara muvafakat, Gösteriş ve büyüklük; başkalarını küçültme, kendini büyütme, Kıskançlık, Hoşça vakit geçirmek, güldürmek için başkalarının ayıp ve kusurlarının ortaya serilmesi, Küçük düşürmek için alay etmek dedikodunun sebepleridir. 

    Gıybet;aynı zamanda dedikodu  kişi, aile, toplum hatta bir milletin bütün mensuplarını rencide edebilir. Bu; kişiler, aileler ve toplumlar arasında huzursuzluk, kırgınlık hatta kavgaya bile sebebiyet verebilir. Bu sebeple yüce Rabbimiz ve sevgili Peygamberimiz gıybet etmeyi şiddetle yasaklamışlar, büyük günah olduğunu bildirmiştir. ALLAH TEALA insanoğluna öyle büyük bir şeref atfetmektedir ki, onun kusurlarının gıyâbında söylenmesini dahî dînen ağır bir suç olarak îlân etmiştir. Bu keyfiyet, rahmeti gazabına gâlip olan Rabbimizin, günahkâr ve kusurlu olan bir kulunu dahî koruyup himâye ettiğini gösterir.Dedikodu haram olarak ele alındığı gibi dedikoduyu dinlemek de haram olarak kabul edilmiştir. Dedikodu yapılan ortamlarda ya o dedikoduya engel olunmalı ya da hoşnutsuzluk gösterilmelidir. Olmuyorsa o ortam terkedilmelidir. ALLAH , bizleri dedikodu hastalığından korusun; dedikoduyu bir hastalık, bir davranış sorunu olarak yaşayanlara da bu durumdan kurtulmaları için akıl ve güç versin.

     Başkalarının sözlerini sana taşıyan bir kimse bil ki senin sözlerini de onlara taşıyordur.Kusursuz olsaydık başkalarının kusurlarını bulup çıkarmaya bu kadar meraklı olmazdık.CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel