SAĞLIKTA ŞİDDET
Değerli Dostlarım Bugün 04.02.2022 Mübarek CUMA günüdür. Kendine yada bir başkasına gurup yada topluluğa yönelik ölüm yaralanma, ruhsal zedelenme gelişimsel bozukluğa yol açabilecek fiziksel zorlama ya da tehdidin fiziksel amaçlı kullanılması olayına ŞİDDET denir.
Sağlık çalışanları; sağlığımızı emanet ettiğimiz, kendilerinden sağlık hizmeti aldığımız; hekim, hemşire, hasta bakıcı, sağlık memuru veya sağlık yöneticisi gibi mesleklerin değerli temsilcilerinin çalışanlarının olduğu sağlık kurumları şiddetin en yoğun görüldüğü iş alanlarından birisidir. hastaların ve yakınlarının hekimlere, hemşirelere, kısacası sağlık emekçilerine gösterdiği şiddetin elbet, hiçbir şiddet türü gibi savunulur bir yanı yoktur. Sağlık kurumlarında şiddet hasta,hasta yakınları ya da başka birey veya bireylerden gelen sağlık çalışanları için risk oluşturan sözel veya davranışsal tehdit, fiziksel saldırı biçiminde yapılmaktadır. Her bir sağlık çalışanı potansiyel şiddete uğramaya adaydır. Hastaneler, acil servisler, aile sağlığı merkezleri saldırgan insanların sağlık çalışanlarına korku saldığı mekanlara dönüşmüştür. Çok vahimdir ki Son iki yılda sağlık personeline yönelik 23.120 şiddet olgusu rapor edilmiştir. Halen ülkemizdeki sağlık personeline yönelik şiddetin varlığı, sağlık çalışanlarını son derece olumsuz etkilemekte, sağlık personelinin motivasyonunu bozmaktadır.
Sağlık çalışanları son 2 yılda koronavirüs ile özdeşleştirilerek psikolojik şiddete maruz kalıp ötekileştirilmektedir.Pandemi sürecinin uzaması, sağlık çalışanlarına şiddetin artmasına ve sağlık çalışanlarında önemli ruhsal sorunlara neden olmaktadır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ne şekilde olursa olsun kabul edilemez. Bu dönemde, sahip olduğumuz insani değerlerimize her zamankinden fazla sahip çıkmamız gerekiyor.Şiddete karşı alınacak önlemlere ilişkin birincil korunmada, öncelikle şiddetin hoş görülmediği bir ortamın oluşturulması, işyerinde meydana gelen şiddet olaylarının, şiddet türüne bakılmaksızın suç sayılması, bunun için gerekli yasal altyapının oluşturulması gerekmektedir. Sağlık çalışanları için güvenli bir çalışma ortamı oluşturulması için özellikle şiddet olaylarının sık gerçekleştiği yerler olan yataklı servis ve acillerde gerekli fiziki ve idari önlemler alınmalıdır. Toplumun her kesiminin ‘şiddet’ konusunda bilinçlendirilmesi için acil olarak eğitimler, reklamlar, kampanyalar düzenlenmelidir. Toplumumuzda sağlıkta şiddete hoşgörüye değil adalete ihtiyaç vardır.
Bir memleket halkının sağlığı hakikatte bir devletin dayandığı bütün mutluluğun ve gücün temelidir. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER