Değerli Dostlarım Bugün 20.01.2023 Mübarek CUMA günüdür. Devletçe bastırılan ve ülke içinde ödeme aracı olarak kullanılan, üzerinde saymaca değeri yazılı, kâğıt ya da metal nesneye PARA denir.
Para insanların vazgeçilmez bir varlığıdır. Eğer para olmasaydı insanlar hiç bir şey yapamazlardı. Para çok şeydir ama herşey demek değildir. Para insanın hayatını devam ettrebilmesi için vazgeçilmez araçtır. Çünkü fiziksel olarak insanoğlu sosyal ihtiyaçlarını para karşılığında sağlar ve yaşamaya devam eder. İnsanlar dünyanın bin bir türlü işine bin bir ayrı yoldan gidiyorsa da.. Varacakları yer aynı.. Ne demişti Napolyon "para! para! para!" Öyle kurulmuş ki düzen... Nereden gidersen git. Hep aynı yere çıkıyor yol.. "para! para! para!" öğrenciyi okutan da, hastayı iyi eden de para,, olmazı olur yapar yerine göre, Zalimi imana getirir, en imanlı insanıda yoldan çıkarır bazen..Herkesin işi gücü para olmuş, sen ne söylersen söyle su yolunu bulur. Para varsa huzur var paran yoksa huzurda yok saadette yok. Dünyanın her yerinde aynı dönüyor dümen, yeryüzünün yetmişikibuçuk milleti, ayrı ayrı dilleri konuşuyorken, hepsinin dilinde aynı nakarat "para! para! para!" Bazı insanlar maddi imkanlarını doğru bir şekilde değerlendiremezler. Savurgan bir harcama içindedirler ve geleceği düşünmeden paralarını heba ederler. Bu hareketlerinden ileride yine kendileri zarar görür. Atalarımız bununla ilgili güzel bir atasözü oluşturmuştur: Ayağını yorganına göre uzat.Oysa ki olgun ve akıllı insanlar, ileride işe yarayabileceği düşüncesiyle parayı her zaman tasarruflu harcar, yatırımlarını düzenli bir şekilde devam ettirerek servet birikimlerini arttırırlar. Varlığın bilincine varmak insanı fazla para harcamaktan ve savurganlıktan alıkoyar.
Parası olan aynı zamanda gücü de elinde bulundurandır . Açılmayan kapılar para sayesinde hemen açılır . İnsanoğlunun gözü doymaz . Hep daha fazlasını ister . Bunun için de savaşlar , anlaşmazlıklar daha fazlasına sahip olmaktan dolayı çıkar . Daha fazla paraya sahip olmak daha fazla güce sahip olmak demektir . Tabi bu çoğu zaman geçerlidir ama her zaman geçerli olmayabilir .
İnsanın maddi sıkıntılardan korunması yine kendi elindedir. İnsan gereksiz ve lüks isteklerinden sakındığı sürece maddi imkansızlıklara düşmez. Mümkün olduğunca iyi ve mantıklı yatırımlara yönelir. Geliri ve giderini doğru ayarlayan insan fakirlikten kurtulur. Çok eski zamanlardan beri, para dünya çapında bölünmelere neden olan faktör olmuştur. Paranın beraberinde getirdiği güç çoğu durumda zarar verici olmuştur. Güç onunla birlikte ego, yolsuzluk, açgözlülük getirir ve umutsuzluğun derinliklerine yol açar.
Para asla huzuru garanti edemez. Dünyadaki en varlıklı insanların bazıları huzur arayışlarında parayı terk etmiştir. Huzur içseldir, bunu kendi içinde aramalı ve daha sonra, onu korumak için çok çalışmalıdır.Paranın kölesi olmak kadar kötü bir durum olamaz. İyi insanlar, yardımsever insanlar her daim onun kölesi değil efendisi olmuşlardır. İnsanlardaki para sevgisi maalesef sanıldığından çok daha büyüktür. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki kişiler küçücük bir maddi çıkar uğruna kardeşlerini, dostlarını hatta anne ve babalarını bile acımadan katledebiliyorlar. Allah insanlardaki aşırı para sevgisini yok etsin; aksi takdirde bu dünya gitgide çekilmez bir hal alacak ve her insan sadece kendi menfaatlerini düşünmeye başlayacaktır.Para sevgisi elbette ki hepimizde olmalı. Olmalı ki çalışmaya, kazanmaya karşı da istekli olalım. Ancak her şeyde olduğu gibi para sevgisinde de aşırılık, zarardan başka bir şey getirmez.
İnsan midesini başka birinin aşına, sırtını bir başkasının hırkasına, cebini de başka birinin parasına alıştırmamalı. İslamiyet’te paranın yeri ceptir, kalb değildir. Para, kalbde ise, çok kötüdür. İnsanın değeri, kıymet verdiği şey kadardır. Paraya kıymet veren, değersiz olur. Dinine kıymet veren, daima aziz ve makbul olur. Çünkü Cenab-ı Hak, kıymet ve şerefi dine, zelil ve hakir olmayı dünyaya vermiştir. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER