Sevgili Okuyucularım;
Yazımı hazırlarken, Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçelerinde 6,4 ve 5,8 lik Bir deremin olması üzüntüsüyle sarsıldık.
Odalar ülkemizde mesleki sivil toplum kuruluşları olarak faaliyet yürütmekte olup, temsil ettikleri üyelerinin ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki anlamda kurumsal işlerini kolaylaştırmak, mesleki çıkarlarını korumak, meslektaşların ortak iletişim kurmalarını ve dayanışma amacıyla kurulan mesleki konuda çıkabilecek kamun ve yönetmenliklerin üyelerin yararına olacak şekilde, her türlü bilgi ve istatistik verisinin doğru şekilde elde edilmesi, paylaşılması ve kullanılmasının gerçekleştirilmesi, kendi iç tüzüklerini hazırlanması, ilgili kurullarının oluşturulmasını sağlaması kapsamında Meclis, Meslek Komiteleri ile Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Disiplin kurulu gibi organları oluşturarak yasalar kapsamında faaliyetlerini yürütürler.
Buraya kadar çok güzel; Ülkemizde ne hikmetse hiçbir Meslek odasının işini gereği gibi yaptığı söylenemiyor. Aman yinede toz kondurmayalım, tam aksine işine Başkanının ve yönetiminin işine geldiği gibi yönetmesi alkışlarla karşılanıyor. Meslek odalarının büyük bir kısmı ideolojik ve siyasi basın açıklamalarından tutun mesleki olmayan diğer konularda, mitingler ve gösterilere katılım hatta organizasyon yapmaktan geri kalmamaktadırlar. Sosyal Medya, TV veya Basın aracılığı ile bu tür harici faaliyetlere çağrılar yapmaktadırlar sözüm ona, “Demokrasi” adına. Demokrasiden söz ederler, üyelerinden şakır, şakır aidatlarını alır, yasal kapsamdaki teşviklerden yararlanır, üyelerinin sorunlarının çözümselliğine ıslık çalarcasına hareket etikleri gözlerden kaçmaz.
Bütün meslek odaları böylemi derseniz) Elbette değil, meslek odaları’nın az bir kısmı işini yaparken pek çoğu da bu tutumdan yoksun hükümdarlık sürer gibi duruş sergilemekten geri kalmamaktadırlar. Herkes işine geldiği gibi konuşuyor. Mimarlar ve Mühendisler Odası Başkanı, İmar planlarına aykırı, kaçak bir yapılaşma Projeleri çizmediklerini belirtiyorlar. Doğru söze diyeceğimiz yok. Çizdikleri Projelerin TUS sorumluluklarını yüklenen meslektaşları görevini yaparken ihmal veya bilerek yapı kulanım malzeme eksikliklerine göz yummaları hakkında nedense suskun durmaktadırlar. Çevre ve Elektrik Mühendisleri Odasının durumları eş değerdedir.
Bu nedenle bu konuda serzenişlerim den ayrılarak,
Esnaf Kredi Kooperatiflerinin Güven Tazeleyen başkanlarına bakalım; Allah nazardan saklasın bazı başkanlar 35-40 yıllık hizmetleri ile takdire şayan başkanlıklarını sürdürüyorlar TBM de olduğu gibi bunlarda da yaş sınırlaması yok galiba. Odalarının bünyesinde yerlerini dolduracak kimselerde yok, yetenekli yönetici yetiştirilemiyor. Düşünün bu 40 yıllık başkanlar, meslek odalarında olmazsa ülke ekonomisinden, Tarımdan, Ziraatına, Şoförler odasından, Ticaret Odasına, Elektrik Mühendisleri odasına ve diğer odalara kadar, üyelerinin hali nice olurdu. Allah nazarından korusun ülkemizin her şehrinde 40 yıla doymadıklarından, başkanlar odalarımızın yönetiminin başından ayrılmıyorlar. Ülkemizdeki şehirlerin aynı zamanda kanaat önderleri görevlerini de bunlar yüklenmektedir.
Nasıl mı? Görevde kalıyorlar? Ahbap çavuş, kafa kol ilişkileri ile dümenlerini yürütürlerken, Allah rahmet etsin Türk siyasetinin duayeni Süleyman Demirel’in yolundan da ayrılmıyorlar. Seçim günü seçim toplantı salonunun önüne kamyon yüklü Tencereleri getirerek üyelerine dağıtıyorlar. Hay maşallah, Manisa da bunlar yaşanıyor. Başkanların ne kadar maaş aldıkları halk tarafından biliniyor. Makam arabası olmazsa ise olmazları, misafirlerini temsili ödeneklerinden şişirilmiş faturalarla gider gösterdikleri anlatılmaktadır. Aldıkları maaşlar ve ödeneklerin hangi boyutta olduğu hep esnaf arsında, Pazarda, kahvehane ve parklarda konuşuluyor. Sistem değişir mi? Bu sistem böyle idame eder. Dünyanın hiçbir yerinde zorunlu aidat olmadığı bilinirken, ülkemiz de zorla işleminizi yapmayız tehditleri ile hatta icra yolu ile aidat tahsilatı yapma yöntemi güdülmektedir. S.S.Kooperatiflerin kâr amaçlı kurulan şirketler olmadıkları halde, zorunlu Ticaret Odasına kaydolma mecburiyetleri var.
Manisa Deprem fay hattı üzerindedir, Manisa odalarında fay kırıklığı yaşanmadı, hep Esnaf Kefalet ve oda başkanları 40 ile 45 yıllık başkanlıklarını sürdürmektedirler.
Aydın ili Didim de Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin olağan seçimli genel kurulu yapıldı. Ticaret Odası Kültür Merkezinde gerçekleştirilen katılımın yoğun olduğu seçimde 2023 ve 2024 yılı tahmini bütçesi okunarak oy birliğiyle kabul ediliyor.
Parti Genel merkezleri gibi salona sığmayan esnaf üyelerinin birçoğu dışarıda kalması sebebiyle seçimin açık oylamayla yapılması Mevcut başkan Ali İhsan Kubaliç’in sözlü önerisine karşı, karşı aday başkan adayı Şerif Erul tarafından yazılı verilen önergeyle seçimin kapalı oyla yapılması üyelerce kabul ediliyor.
Şerif Erul, 23 yıldır başkanlık yapan Kubaliç’e hizmetlerinde dolayı teşekkür ederek “Bu bir hizmet yarışında, seçimi kazanırsak 1-3 ve 6 aylık olarak kredilere taksit imkanını sunacağız. Expertiz ücreti almayacağız. Geçmişte alınıyordu şu an alınmıyor ama biz hiçbir zaman almayacağız. Bunların sözünü vereceğiz. Seçimi kazanırsak Oda ile Kooperatifi birleştirerek aynı yerde, aynı zamandan hizmet vereceğiz. Çay içerken işlemleriniz yapılacak. Bu kalp sizin için atacak. Ben hep sizleri kapıda karşılayıp kapıda uğurladım; makamı sizlerin hizmeti için açtım. Artık söz esnafların ve ortakların, kazanan siz olacaksınız.” diyor.
Konuşmaların ardından seçime geçildi. Ticaret Bakanlığı yetkilileri nezdinde iki sandıkta kapalı oy kullanılıyorlar. Didim de Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin’e kayıtlı 1348 üyeden 939’u oy kullanıyor. 920 oy pusulası kabul edilirken, 4 oy geçersiz sayılıyor. Oylamaya göre mevcut başkan Ali İhsan Kubaliç 372 oy alırken. Başkan adayı ve Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şerif Erul ise 544 oy alarak seçimi kazanıyor. Şerif Erul, daha önce 23 yıllık oda başkanlığı yapan Yaşar Pektaşoğlu'na seçimi kaybettiren başkanı devirerek, 23 yıllık Didim de Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin Başkanı Ali İhsan Kubaliç'e karşı seçimi kazanıyor.
Didim’de Sahil Kafeteryası işletmeciliği yaptığım dönemlerde, ÇOVİD-19 Salgınının vurduğu esnafa, Didim Belediyesi de vurmaya başlamıştı. Esnafa işportacı muamelesi yaparak esnafın Masa ve sandalyelerini ikazsız ve uyarısız zabıtaları aracılığı ile toplayarak götürmesi nedeniyle, Didim Belediyesinin tutumunu, Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şerif Erul’a anlatırken stresli davranışlarımın olmasına rağmen sakin bir anlayışla çözüm için Belediye ve Kaymakamlıkla görüşmeler yapmıştı. Sorun çözülememişti. Ve bu güne kadar götürülen malzemelerim tarafıma teslim edilmedi. Belediye’nin masa, sandalye, şezlonglar ve Şemsiyelerimi götürdüğü alan için iş yerimi 2021 Yılında iflas ederek kapattıktan bir yıl sonra Milli emlak Müdürlüğü 2022 yılında 27.465 TL. Ücreti cayır, cayır tarafımdan tahsil etti.
Oda başkanı Sayın Şerif Erul’un üyelerine karşı davranışları ve işlem yapmalarındaki hizmetleri takdire şayan olması tarafımdan görülmekteydi. Şerif Erul’un Didim de Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanlığını kazanmasını yürekten tebrik ediyorum. Saltanat sürdüren Oda Başkanlarının Fay hatlarını kırmasını kutluyorum.
Darısı ülkemde aynı konumda olan odaların başına diyorum.
Sağlıklı yaşayın sağlıcakla kalın.