Salihli’de 17 sivil toplum kuruluşunun ortak toplantısında istihdam seferberliği ile ilgili yapılabilecek çalışmalar ele alındı.
Salihli’de esnaf, tüccar ve sanayicilerin birlikleri olan 17 sivil toplum kuruluşunun iki ayda bir yaptığı toplantılardan sonuncusu Salihli Şoförler Odası’nın ev sahipliğinde Lidya Otel’de gerçekleştirildi. Ortak toplantıya Salihli Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu, SGK Şube Müdürü Aynur Ölgün, İş- Kur Şube Müdürü Huriye Özcan ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri. Salihli Şoförler Odası Başkanı Murat Dağıstanlı yaptığı açış konuşmasında sadece Salihli’de 1935, Salihli, Kula, Alaşehir, Demirci’de toplamda 6 bin kamyonun bulunduğunu belirterek, K belgesi işlemlerinin Salihli TSO tarafından yapılması halinde önemli bir sorunun çözüleceğini ifade etti.
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, ilçede bulunan 17 oda ile geleneksel hale gelen bu ortak toplantılarla sorun olan konulara birlikte müdahale edip kısa sürede çözüme kavuşturduklarını, Salihli’nin 5,5 ay kaymakamsız kalmasının büyük bir kayıp olduğunu belirtti. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Yüksel, “Odamız tarafından yapılan sektör incelemelerinde en önemli sorun kalifiye eleman olarak ortaya çıkıyor. İş dünyamızın ve sanayicimizin talepleri doğrultusunda meslek liselerinde uygun bölümlerin açılması gerekiyor. Manisa, Turgutlu, Akhisar, Alaşehir ve Soma’da Fen Lisesi’nin olup da, ilçemizde olmaması bizim için büyük eksikliktir. Odalarımızla yaptığımız gayretli çalışmalar sayesinde meslek lisesi bölümleri ve Fen Lisesi konusunda yol kat ettik. Salihli’ye Gümrük Müdürlüğü kurulması ve K belgesinin Salihli TSO tarafından verilmesi için Ankara’da çalışmalar devam ediyor. İkinci kısım OSB’de kamulaştırma ve arsa tahsisleri konusunda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Ankara’da TOBB’da geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan istihdam seferberliğini desteklediklerini belirten Yüksel, uygulanan teşvikler hakkında üyelere en kısa zamanda bilgilendirmede bulunacaklarını, bu konuda İş Kur ve SGK müdürlerini ön bilgilendirme için toplantıya davet ettiklerini kaydetti. Yüksel, Türkiye’de her yıl 900 bin gencin iş aramaya başladığını, bunların ancak yaklaşık 400 binine iş bulunabildiğini, 500 bin kişinin her yıl işsizler ordusuna katıldığını, işsizlik oranının yüzde 12.1’e çıktığını, işsizliğe çözüm bulabilmek için sanayi üretiminin mutlaka artırılması gerektiğini ifade etti.
İş Kur Şube Müdürü Huriye Özcan, istihdam seferberliği ile ilgili kuruma gelen bilgilerde “Akıl Teri Alın Teri Milli Seferberlik Programı” adı altında 8 haftalık çalışma başlattıklarını, halkın yoğun olduğu bölgelerde bilgilendirmeler yaptıklarını anlattı.
SGK Şube Müdürü Aynur Ölgün, istihdam seferberliği ile ilgili amaçlarının kayıt dışında kalanların kayıt altına alınması ve istihdam sayısının artırılması ile ilgili çalışmalar yapmak olduğunu anlattı.
Salihli Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu da böyle geniş katılımlı bir toplantıya davet edilmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Planlamalarını bu sorunları da dikkate alarak yapacaklarını kaydeden Çelenkoğlu, en önemli sorunun eğitim olduğunu ifade etti. Fen Lisesi’nin açılmasını önemsediğini kaydeden Çelenkoğlu, meslek liselerinin de sanayicinin ve iş dünyasının talepleri doğrultusunda açılması gerektiği görüşünü dile getirdi. Kaymakam Çelenkoğlu, en önemli sorunlardan biri olan teröre dikkat çekerek, Salihli’nin bu konuda şanslı olduğunu, huzurlu bir kent olduğunu sözlerine ekledi.