Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çiftçilere yönelik bağ mildiyösü ve bağ küllemesi hastalıklarının bu dönemde risk oluşturabileceği uyarısında bulundu.
Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çiftçilere uyarılarda bulundu. Bağ mildiyösü ve bağ küllemesi hastalıklarının bu dönemde risk oluşturabileceği uyarısında bulunan İl Müdür Vekili İsmail Kaya, “Özellikle son günlerde ilimizde hakim olan yağışlı ve kapalı-bulutlu hava şartları, hem bağ mildiyösü hem de bağ küllemesi hastalığı için uygun şartları oluşturmaktadır. Bu nedenle İlimiz genelindeki tüm bağ alanlarında önümüzdeki dönemde bağ mildiyösü ve bağ küllemesi hastalıklarının risk oluşturacağı tahmin edilmektedir. Zirai mücadelenin iyi yapılmadığı, ihmal edildiği tüm bağ alanlarında ve kullanılacak preperat sayısı sınırlı olan organik bağ alanlarında, mildiyö ve külleme hastalıklarının şiddetini arttıracağı düşünülmektedir. Özellikle bağ mildiyösü hastalığı çok hızlı yayılır ve oldukça tahripkârdır. Bağcılarımız mutlaka bağlarını devamlı olarak takip ve kontrol etmeli, il ve ilçe müdürlüklerimizin uyarıları doğrultusunda koruyucu mücadeleyi ihmal etmemelidirler. Aksi takdirde hastalık nedeniyle zarar ve mücadele maliyeti artış gösterecektir" dedi.
Çiftçilerin hastalıklarla mücadele için ilaçlama yapmaları gerektiğini sözlerine ekleyen Kaya, "Üreticilerimizin söz konusu hastalıklar ile etkin bir mücadele yapabilmeleri için bağ mildiyösü hastalığında ilan edilen tarihlerde ilaçlama yapmaları gerekmektedir. Yaprakların üst yüzeyinde tipik sarımtırak yağ lekesi, alt yüzeyde ise nemli havalarda beyaz bir misel örtüsü vardır. Bu yapraklar dane enfeksiyonu açısından önemli bir bulaşma kaynağıdır. Bu nedenle böyle durumlarda hastalığı durdurucu ve yok edici etkisi olan sistemik ilaçlar tercih edilmelidir. Hastalık kısa sürede geniş alanlara yayılıp, tahrip etkisini artırabilmektedir. bağ küllemesi hastalığı ile mücadelede ise, tanelere ben düşme dönemine kadar 10 - 14 gün aralıkla ilaçlamalara devam edilmelidir. Kullanılan ilaçlar sistemik olsa da muhakkak asmanın tüm yeşil aksamı ve salkımlar kaplama bir şekilde homojen olarak ilaçlanmalıdır. İlaçlamalarda WP ya da toz kükürt kullanıldığında etki süresi sıcaklığa bağlı olarak 7 ile 10 gün arası kabul edilmelidir. Ancak 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda toz kükürt, yakma yapabileceğinden kullanımına dikkat edilmelidir" dedi.
Erken uyarı sistemiyle hastalıktan önce mücadele zamanının tespit edilebildiğini belirten Kaya, "Bağda erken uyarı çalışmaları kapsamında hastalık gelmeden mücadele zamanı önceden tespit edilmektedir. Üreticilerimizin zamanında mücadele yapmaları için arazi kontrollerimiz aksatılmadan yürütülmekte ve SMS sistemimizde kayıtlı 36 bin bağcımıza ilaçlama zamanı anında bildirilmektedir. Bağda erken uyarı çalışmalarımız Alaşehir, Ahmetli, Akhisar, Gölmarmara, Salihli, Saruhanlı, Saruhanlı, Şehzadeler, Turgutlu, Yunusemre ilçelerimizde 780 bin dekar alanda bağcılık yapan 50 bin çiftçiye hitap etmektedir. Üreticilerimizin bağ mildiyösü ve bağ küllemesi hastalıklarına karşı etkili bir mücadele yapabilmeleri için müdürlüğümüz duyurularını titizlikle takip etmeleri ve ilanlar doğrultusunda zirai mücadele faaliyetlerini yürütmeleri gerekmektedir. Üreticilerimiz, bilgi ve teknik destek almak istedikleri her konuda il ve ilçe müdürlüklerimize gelerek, teknik personellerimizden gerekli desteği alabilirler” dedi.