Manisalı Kadın Çiftçilerden Konya’ya Teknik Gezi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın koordinasyon ve desteği, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün organizasyonunda Manisalı kadın çiftçilere yönelik, Konya’ya teknik gezi düzenlendi.
“Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor” projesi kapsamında düzenlenen teknik geziye, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Lütfi Kaymak, Kadın Çiftçiler İl Konu Uzmanı Ziraat Yük. Müh. Ece Coşkun, Ziraat Mühendisi Dursun Övelek ile 13 İlçe Müdürlüğünün teknik elemanları gözetiminde 39 kadın çiftçi katıldı.
Kadın çiftçilerin Konya’daki ilk durağı Alaeddin Camiinin ziyareti oldu. Karatay Müzesi, Hz. Mevlana’nın Türbesi, Şems-i Tebrizi Türbesi ve Konya Selçuklu İlçesi Tropikal Kelebek Bahçesinin ziyaret edilmesi ile ilk gün programı sona erdi.
Teknik Gezinin ikinci günü, Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği “Pankobirlik” e bağlı Anadolu Birlik Holdinge ait Kaşınhanı Mahallesi Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksinin ziyaret ile başladı. Burada Anadolu Birlik Holding İdari ve Sosyal İşler Müdürü Dede Ülker işletme hakkında bilgiler verdi. Kadın Çiftçilerin işletmedeki incelemelerinin ardından Torku şeker, Çikolata ve Büskivi Fabrikası Entegre Tesislerinin ziyareti gerçekleşti. Teknik gezi Konya Akşehir Nasrettin Hoca türbe ve anıt ziyaretiyle son buldu.
Tarımsal yenilikleri yerinde görme ve değerlendirme fırsatı bulan kadın çiftçiler gezi sonunda memnuniyetlerini ifade ederek, bu teknik geziyi düzenleyen İl Müdürlüğüne teşekkür ettiler.
Teknik geziye dair görüşlerini aktaran Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Metin Öztürk; “Kadın çiftçilerimizi daha da bilinçlendirmek adına bu tarz gezileri ve eğitimleri destekliyoruz. Buradaki temel amacımız, kadınlarımızın hem üretimde hem de gündelik yaşamın içerisinde aktif rol almalarına katkı sunmaktır. Düzenlemiş olduğumuz geziler, vermiş olduğumuz teorik ve pratik eğitimler, kadın çiftçilerimizi bilinçlendirmek adınadır. Tarımsal üretimde büyük rol oynayan kadın çitçilerin var olan bilgilerini geliştirmek, tarım sektöründeki yenilikleri yerinde görerek, tarımsal üretime katkıda bulunmalarını sağlamak öncelikli amacımızdır. Gerçekleştirdiğimiz teknik gezide kadın çiftçilerimiz sektördeki yenilikleri, tarım teknolojilerindeki gelişmeleri ve tarımsal uygulamalardaki yenilikleri yerinde görme imkânı buldular. Eğitimler ve gezilerin kırsaldaki kadınlarımız üzerinde önemli etkileri olduğunu ve her birinin yeniliğe açık olduğunu memnuniyetle görmekteyiz. Kadın çiftçilerle buluşmalarımız artarak devam edecektir” dedi.