Öne Çıkanlar manisa maski manisa sosyal bilimler lisesi 23 nisan kutlamaları manisa milletvekili aday adayı

Çekirge İle Mücadele Çalışmaları Devam Ediyor
  Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çekirge ile mücadele çalışmalarını, Devlet Yardım Mücadelesi şeklinde yapmaya devam ediyor. 

Mücadele çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, “Çekirge nimflerinin ilk çıktığı alanlar, Devletin hüküm ve tasarrufunda olan orman, mera, yaylak, kışlak gibi alanlardır. Bu alanlarda çekirge mücadelesi Devlet Yardımı şeklinde yapılmaktadır. Yani kimyasal mücadelede kullanılan ilaçlar devlet tarafından, işçilik ise yerel yöneticiler tarafından karşılanmaktadır” dedi.
Mart ayından itibaren merkez ve ilçelerde arazi sürvey çalışmalarının başlamış olduğunu ifade eden Çebi şunları söyledi:


“Risk teşkil eden köylerde çekirge yatakları tespit edilmiş olup, buralarda ikamet eden yerel yöneticiler, çiftçi ve çobanlar bu konuda uyarılmıştır. Çekirgeler, hareketsiz, toplu, küçük alanlara dağılmadan kimyasal mücadeleyi yapmak, mücadelenin başarısını artırmaktadır. Fakat çekirgelerin, kışlak sahalarının dağlık, ulaşımı güç, yerleşim sahalarından uzak yerlerde olması ve en önemlisi kışlakların önemli bir kısmının mera sahalarında olması sebebiyle yapılacak bir kimyasal mücadele sonucunda buralara 7-10 gün süreyle hayvan sokulmaması gerekmektedir. Özellikle çobanlar çekirge çıkışlarını gördükleri halde Müdürlüklerimize durumu ihbar etmemekte ve çekirge çıkışlarını saklamaktadırlar. Mera, ormanlık sahalar ve hazine arazilerinde çekirgeler toplu halde iken yapılması gereken mücadele, yapılamadığı için, buralarda gelişimini tamamlayan çekirgeler uçkun hale geldikten sonra tarım arazilerine iniş yapmakta ve yeşil bitkilerin tamamında zararlı olabilmektedir. Çekirge mücadelesinde, ilk çıkış anında yapılacak bir kimyasal mücadele çok başarılı olmaktadır. Ayrıca daha küçük alanlarda bir mücadele yapılacağından daha az ilaç kullanılacak daha az çevre kirletilecektir. Zamanında bir mücadele yapabilmek için özellikle köylerdeki yerel yöneticilerin, çekirge çıkışlarını İl ve İlçe Müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde mücadele zorlaşmaktadır.”


Manisa’da özellikle çekirgenin yoğun olduğu yerlerin Yunus Emre ilçesinde Turgutalp, Karakoca ve Yağcılar mahalleleri, Saruhanlı, Akhisar, Kırkağaç, Soma, Turgutlu, Salihli, Alaşehir ve Demirci ilçelerinin olduğunu vurgulayan Çebi, “Buralardaki muhtarların, çiftçi ve çobanları uyararak, çekirgeyi ilk gördüklerinde bağlı bulundukları İlçe Müdürlüklerine ihbarda bulunmaları, mücadelenin başarısını artıracaktır” dedi.

(İHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel