Çanakkale tarihinin Şehzadeler’de canlanacağını belirten Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Bugünleri borçlu olduğumuz şehitlerimizin o kutlu fedakârlığını yeni nesillerin hafızasında canlı tutmak geleceğe yapılacak en büyük yatırımdır” dedi.
Şehzadeler Kaymakamlığı, Şehzadeler Belediye Başkanlığı ve Kent Konseyi Başkanlığı arasında 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı Kutlama Programı protokolü imzalandı. Protokol imza töreni Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Şehzadeler Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Nejat Arusan arasında gerçekleştirildi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Müftülüğü, Diyanet Vakfı Manisa Şubesi, Elginkan Vakfı gibi çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri de törende hazır bulundu.
Her yıl tüm işyerlerinde, evlerde 18 Mart günü bir öğün asker menüsü yenilmesi tavsiyesinde bulunan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Yaşadığımız toprakları bize vatan yapan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşunu sağlayanlar, 100 yıl önce Çanakkale Destanı’nı yazan kahramanlardır. Çanakkale Savaşları bütün dünyanın en güçlü orduları ile yokluk içinde ve yiyecek bir lokma ekmek bulamadan kahramanca savaşan yüzbinlerin; din için, devlet için, vatan ve bayrak için gözünü kırpmadan can verdiği yerdir. Bugünleri borçlu olduğumuz şehitlerimizin o kutlu fedakârlığını yeni nesillerin hafızasında canlı tutmak geleceğe yapılacak en büyük yatırımdır. Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıl programını bu gerekçelerle hazırladık. Çanakkale Savaşlarında tamamı şehit olan 57. alayın bir günlük yemeğini; sabah yok, öğlen yok, akşam buğday çorbası tam ekmek tüm halkımız bilsin; camilerimizde ikram edelim, okullarımızda o çorba pişsin. Esasında her yıl tüm işyerlerinde, lokantalarda, evlerde 18 Mart günü bir öğün sadece buğday kırması çorbası içilsin ve o gün bir öğünde herkes o çorbayla yetinsin ve ecdadıyla empati yapsın istiyoruz. İnanıyoruz ki; bu yaptıklarımızla ecdadımız daha içten yâd edilir ve halkın birlik, dirlik duygusu, gelecek düşüncesi bütün arınmışlığıyla saf bir kaynaktan beslenir” dedi.
“ÖĞRENCİLERE ASKERLERİN YEMEK MENÜSÜ VERİLECEK”
Başkan Çelik, program kapsamında yapılacak etkinlikleri ise şu şekilde sıraladı:
“Çanakkale şehitlerimizin anısına halkımızın katılımı ile 101 Hatim-i Şerif okunması, camilerin namaz çıkışında halkımıza Çanakkale Savaşı’nda Türk askerlerinin yediği buğday çorbası dağıtımının yapılması, Şehzadeler İlçesi pansiyonlu-yatılı okullarda yatılı ve yarım yatılı yemek menüsü olarak öğrencilerimize, Çanakkale Savaşı’nda Türk askerlerinin yemek menüsünün sunulması, Şehzadeler İlçesi Ortaöğretim Kurumlarının 9. sınıflarında okuyan öğrencilere Çanakkale Zaferi’ne ilişkin seminer verilmesi, Şehzadeler İlçesi İlkokullarında okuyan tüm 4. sınıf öğrencileri ile Manisa şehitliğinin ziyaret edilmesi, Çanakkale Zaferi’ne ilişkin belgesel film izlenmesi, Şifahane, Saruhanbey Türbesi, Sultan Camii ve Muradiye Camilerinin, Çanakkale Zafer Anıtı ve Müzesi’nin gezilmesi, Ortaokullarda başarılı 100 öğrenci nin Nisan ayı içerisinde Çanakkale gezisine götürülmesi, Sokak ve caddelere Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümüne ilişkin pankart ve afişlerin asılması, ‘Torundan cephedeki dedeye mektup’ yarışmasının düzenlenmesi gibi birçok etkinlik planlanmıştır.”
Başkan Çelik, programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
“HER YIL DEVAM EDECEK”
Projenin her yıl tekrarlanacağına dikkat çeken Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu ise, “Türkiye’de projeler yapılır ve proje bittiğinde her şey biter ama bu her yıl tekrarlanacak bir proje olacak. Gelecek yıl 4. ve 9. sınıfa geçmiş olan çocuklarımız bu projeye dahil olacaklar. Bugün biz 5-6 çeşit yemek yiyoruz ama savaş zamanı üzüm kompostosu ve buğday çorbasının aynı anda verildiği öğünler dahi nadir. Bunu bizler okullarımızda uygulayacağız, kendi yemekhanelerimizde de çıkartacağız. Vatandaşlarımızın da buna ortak olmasını arzu ediyorum” diye konuştu. Konuşmalarından ardından protokol imzalandı.