Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ertuğrul Yıldırım, Menemen’e bağlı Çaltı mahallesi muhtarı ve mahalle sakinlerinin Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisindeki atıkların arıtılmadan dereye akıtıldığı iddialarına yönelik açıklama yaptı. Yıldırım, Kirli suların arıtılmadan deşarj edilmesinin mümkün olmadığını, atık suyun arıtma tesisine gittiğini belirtti. Yıldırım, “Biz Türkiye’de örnek bir tesis yaptık. Yapılan tesis ile sadece atıkların temizlenmesi, enerji üretilmesini, gübre oluşturulmasını, içerisindeki geri dönüşümü mümkün olan atıkların ayrıştırılması ve çöpten kaynaklı sızıntı sularının ileri arıtma sistemi ile arıtılarak, deşarjını sağlayan bir tesis dizayn ettik. Tesisimiz 440 dönümlük bir alanı kapsıyor. Çaltı Mahalle Muhtarımız da yağmur hattının deşarj edildiği yere gelerek, buradan sızıntı suyunun hiç arıtılmadan dereye akıtıldığını söylüyor. Arıtma tesisi, yağmur suyu hattının yaklaşık 150 metre aşağısında, yaklaşık olarak 10-15 metre alt kotta olan bir yer. Arıtma Tesisine giden sular, eğer ki arıtılmadan deşarj ediliyor ise deşarj noktasının burası değil, alt tarafta, arıtma tesisinin hemen dibinde olması lazım. Öyle bir durum yok. Arıtma Tesisinin 150 metre ilerisinde ve üst kotta yer alan bir yere gelerek, çekim yapıyor ve vatandaşı yanlış bilgilendiriyorlar" dedi.
"Tesisin değil mahallenin foseptiği dereye akıyor"
Çaltı Mahalle Muhtarını çevreye duyarlı olması açısından tebrik ettiğini kaydeden Yıldırım, "Yalnız bir anektodu unutmamasını istiyorum. Menemen’e ait olan bu mahallemizde halen foseptik atıklarının dereye direk deşarjı söz konusu. Büyük ihtimalle meyvelerimiz ve içme sularımız bundan kirleniyordur. Değerli muhtarımızın burada gösterdiği hassasiyeti kendi mahallesindeki foseptik atıklarının direk deşarj edilmesi konusuna da göstermesini istiyoruz. Biz yine bu konunun üzerine giderek, sabah ilgili firmadan ve MASKİ ekiplerimizden, burada bulunan sudan analiz için örnek aldırdık. Zaten suyun ph değeri de ölçüldü ve 7,5 seviyelerinde olduğu görüldü. Arıtma tesisindeki sızıntı sularının en belirgin özelliği ph değerinin düşük olması kimyasal oksijen ihtiyacının çok yüksek olmasıdır. Halkımız rahat olsun. Biz Manisa’nın atığını burada bertaraf ederken kirliliği yok etme adına çalışıyoruz. Kirliliği yok etme adına kurulan bir tesiste de kirlilik oluşturulması söz konusu olmayacaktır" diye konuştu.
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ertuğrul Yıldırım kirli suların arıtılma sistemini de anlatarak, “Tesisten atığın değdiği noktalarda ayrı toplanan sızıntı suları ayrı hatlarla çökeltim havuzuna gelir. Buradan atıklar motor eşliğinde arıtma tesisinin havalandırma havuzu ünitesine gelir. Arıtma tesisinden arıtılmadan atığın deşarj edilmesi mümkün değil. Arıtma Tesisindeki havalandırma havuzunda bulunan suyun arıtma ünitesini gezmeden çıkma ihtimali yok. 4 Ekimde açılan tesisimizi diğer Büyükşehirlerden, il belediyelerinden ilgili atık su birimlerinden yüzlerce misafir geldi ve bu ziyaretçiler tesisi gezerek, ilgili görüşlerini kamuoyuna lanse ettiler. Değerli muhtarımın ve halkımızın da bizzat benim eşliğimde gelerek bu alanı gezmelerini öneriyorum. Hayvanının telef olduğunu belirten arkadaşımızın da, hayvanlar telef olduğu zaman bunların ölüm raporları oluyor. Bu raporu bizlere beyan etmesini istiyoruz. Biz de ilgili işletmeci ile alakalı sorun varsa gerekli kanuni işlemleri yapmaya hazır olduğumuzu buradan belirtiyorum” dedi.
Büyükşehir O iddialara Yanıt Verdi!
Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanı Ertuğrul Yıldırım, Menemen'e bağlı Çaltı Mahallesi Muhtarı Gürol Kaplan’ın Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisinden süzülen atık suyun arıtılmadan dereye akıtıldığı iddiasına cevap verdi. Yıldırım, “Atığın Arıtma tesisinde arıtılmadan deşarj edilmesi mümkün değil. Kirliliği yok etme adına kurulan bir tesiste kirlilik oluşturulması imkansız. Vatandaşımız gelsin benim eşliğimde tesisi gezsin” dedi.
29 Ocak 2018 Pazartesi 18:45