Öne Çıkanlar MANİSA BÜYÜKŞEHİR Paralel Devlet Yapılanması belediye başkanı Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün Manisa Büyükşehir Belediyespor

Ak Partili Muzaffer Yurttaş MÜjde Verdi
 AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, Manisa Kızılay Kan Bağış Noktası'nda kan bağışı yaparken, Kemik İliği Bankacılığı hakkında açıklamalarda bulundu. AK Parti Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Tonguç ve gençlik kolları başkanları da kan bağışında bulundular. 

Yurttaş yaptığı açıklamada “TÜRKÖK Projesi ile kemik iliği nakli için bekleyen hastalar ve çok sayıda gönüllü vericiye ait doku grubu antijeni bilgilerinin depolandığı Kemik İliği Bankası'nın (KİB) kurulması, kemik iliği nakli ile ilgili merkezler arasında koordinasyonun sağlanması amaçlanmaktadır. Kök hücre nakli kandan, kemik iliğinden ve plasentadan alınan örneklerle yapılabilmektedir. Gönüllü vericilerin onamı ile alınan kan örneklerinden doku grubu antijenlerinin çalışılarak, ayrıca doğumlarda çöpe atılan plesanta ve göbek bağındaki kanların ailenin onamı alınarak depolanması ve bu kanların doku grubu antijenlerinin çalışılarak sonuçlarının Kemik İliği Bankasında saklanması planlanmıştır” dedi.


AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş “Kemik iliği bankası fiziki bir banka olmamakla birlikte kemik iliği nakli ihtiyacı olan hastalar için uygun vericinin bulunması amacıyla başvurduğu veri bankasıdır. Tarama sonucu eşleşme olması durumunda, uygun vericinin kordon kanı olması ile kordon kanı bankasından kan (kök hücreler) alınarak naklin olacağı merkeze iletilir. Eğer uygun verici gönüllü verici ise bu durumda gönüllü verici ile iletişime geçilerek nakil olacak hasta için yeterli miktarda kök hücre toplanır ve naklin olacağı merkeze iletilir. Lösemi hastaları için büyük umut ışığı olacak bu proje için gerekli çalışmalar tamamlandı. Şu anda Ankara ve İstanbul’da bulunan üniversitelerdeki 38.000 civarında vericinin kayıtlı olduğu bir verici bankası mevcut. Bu projenin bir ayağı olan Türk Kızılay’ı ile Sağlık Bakanlığı arasında protokol Kasım 2013 tarihinde imzalandı. Kızılay'a kan bağışında bulunan vatandaşlarımıza 'ilik bağışında bulunmak ister misiniz?' diye sorulacak ve ilik bağışında bulunmak isteyen vatandaşların bilgileri ilgili merkezlere nakledilecek. Buna göre Türkiye genelinde 12 bağış merkezi kurulacak ve isteyen vatandaşlar artık ilik bağışında bulunabilecek.


Türkiye’de her yıl yaklaşık 1,5 milyon kişi kan bağışında bulunuyor. Umut ediyoruz ki kan bağışında bulunan vatandaşlarımızın büyük bir kısmı olumlu cevap verecektir. Böylece oluşturulmak istediğimiz bağış havuzu, önemli bir kaynağa kavuşacaktır. Gönüllü vericiler sayesinde, doku tiplemesi için oluşturulan veri tabanı daha da güçlenecek ve protokolün uygulanmasından sonra üniversitelerimizde kayıtlı olan Kızılay’ın 370 bin civarındaki sürekli kan bağışçıları ilk hedefimizdir. 40 bin olan gönüllü verici sayısının bir yıl sonra 200 bini bulmasını bekliyoruz. Önümüzdeki hedefimiz Türkiye’deki veri tabanımızı 500 binli rakamlara hızlı bir şekilde çıkmasını hedefliyoruz. Böylece artık kişiye özel kampanyalara gerek kalmayacak, Türkiye'den verici bulmak çok kolaylaşacak. Yurtdışından aramak hem zaman alıyor hem de maddi yük getiriyor. Kızılay’ın 4.5 milyon donörü var. Bu donörlerin doku tiplerini tespit ettiğimizde büyük bir bilgi havuzuna kavuşmuş olacağız.” dedi. Yurttaş açıklamasında “61 kök hücre nakil merkezinde geçen yıl 2 bin 500 kemik iliği nakli yapıldı. Aslında yılda 3 bin 500 nakil yapılması gerekiyor. Hastaların verici olsa hem nakil yapabilecek sağlık personeli hem de yatak var. Sorunumuz verici bulmak. Kardeş vericilerden ancak yüzde 30 oranında sağlanabiliyor. Gönüllü vericilere ve bağışlanan kordon kanlarına ait doku grubu antijeni (HLA) bilgilerinin doku tipleme ile tespit edilmesi amacıyla merkezi büyük bir laboratuvar kurulması gerekmektedir. İşlemlerin yapılacağı bu laboratuvar için 07.01.2014 tarihinde ihale yapılmış ve 06.03.2014 tarihinde sonuçlandırılmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın ihalesini yaptığı İstanbul’daki bu laboratuvar kurup burada doku tiplemelerini yapıp, bu bilgileri Ankara’da oluşturacağımız bilgi bankasında (İlik Bankası) toplayacağız. Bir gönüllü vericinin bankaya maliyeti 200 lira olacak” dedi. Projeyle ilk aşamada gönüllü vericiler ve kemik iliği nakli bekleyen hastalara ait doku grubu bilgilerinin saklandığı ‘kemik iliği bilgi bankası’ oluşturulacak. Sonra bağışlanan kordon kanlarının depolandığı ‘akraba dışı kordon kanı bankası’ 2015 yılında kurulması hedefleniyor. TÜRKÖK Projesi kapsamında bilinçli donörlerin oluşturulması amacıyla yürütülecek kampanya, halkla ilişkiler ve iletişim stratejilerinin oluşturulması konularında işbirliği yapmak, anlaşmalı doku tipleme laboratuvarına donör olmaya elverişli kişilerin numunelerinin incelenmesi amacıyla Kemik İliği Verici Merkezleri ve labaratuar kurulması amaçlanıyor.


Yurttaş “TÜRKÖK’ e ait yazılım ve diğer donanımların temin edilmesi amacıyla ihale süreci devam etmektedir. TÜRKÖK Projesi için devam eden bütün işlemlerin 2014’ün ikinci çeyreğinde tamamlanarak Haziran ayı itibari ile faaliyete başlanması öngörülmüştür. Projenin diğer önemli aşaması olan kordon kanı bağışı organizasyonu ise projenin ikinci aşaması olarak 2015'te faaliyete geçirilecektir” dedi.

(İHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel