KAPİTALİN SIĞINMACILIĞI..!
Sevgili okuyucularım;
Kapitalin göçe tabi tutulması İnsanlar gibi, “Sığınmacı” dönemiNİ başlaTmış olur. Hakimiyette ki yerini, Savaşın getirdikleri arasında örste kızgın demirin dövülmesi misali, insan göçü gibi, paranın göçüde günümüzde kendisini sığınmacı konuma sokar. Biraz düşünürsek, Para kazanıldığı ve üretildiği ülkeyi terk ediyor ise, başlangıçta sahibi için heyecanı doruklarda olsa da, gittikçe sahibini ezikliğe, uyuşukluğa, uyuyanlar gurubuna taşır. Yakın komşularımızın İnsanlarına bakıyoruz, Afganistan’dan, İran’dan, Iraktan ve Suriye’den Ülkemiz üzerinden AB topraklarına göç etmek için ailelerini, çocuklarını ve kendi hayatlarını tehlikelere taşıyorlar. Bunların isimleri sığınmacı olarak anılır.
Azerbaycan’ın Karabağ toprakları Otuz yıl Ermeni işgali altında, soykırım ve mezalime uğradı. Azerbaycan vatandaşları yabancı komşu ülkelerine değil, kendi toprakları olan Bakü, Gence ve Nahçıvan’a göç ederek Çadırlarda ve Vagonlarda yaşayarak İnkişafının yeni oluşturulmaya çalışılan ülkelerine sığındılar. Ülkesinin para göçünü transfer eden insan sayısı yok denilecek kadardı. Dünya, ABD, AB, Kafkasya, Orta doğu ve İran sessiz, sessiz izlemeye başladı. Sonunda Azerbaycan, kendi göbeklerini, kendileri kestiler. 44 Günlük zaferle topraklarını geri aldılar. Azerbaycan Toprakları üzerinde Rusya, Fransa gibi devletler halen maşa olarak kullandıkları Ermenistan’ı mağdurmuş konumuna sözde taşıyarak halen Karabağ’ın yer altı zenginliklerini, madenlerini çalarak taşımaya çalışıyorlar. Buna hırsız Kapital taşıma göçü diyebiliriz.
Konumuz Kapital göçü, “Paranın sığınmacı” konumu; Karadeniz de, iki komşumuz arasında meydana gelen Rusya – Ukrayna Savaşı, Karadeniz’in meşhur Temel ile Dursun benzeri hikayeleri’ni anımsatan konumdadır. “Dostlukları, düşmanlıkları belli olmayan, Ekonomi ve savunma sanayisi temelleri birlikte oluşturulan, “küçük Rus ırkı” denilen Ukrayna Rusya'yla birlikte Kafkasya ve Orta Asya'ya para göçünü sağlayan başlıca ülkeler oldular.
Rusya'dan komşu ülkelere rekor miktarda para göçü olduğu görülmektedir. Rusya’nın RBK ajansı açıklamadan kaçınamadı.. Medya ajansı “Kazakistan’a, Gürcistan’a, Özbekistan’a, Ermenistan’a ve Kırgızistan'a taşınan Kapital göçünün miktarları dudak uçurtacak boyutta.” Olduğunu söylüyor. Ajansa göre, Rusya vatandaşları, 2022 yılı içerisinde Kazakistan'a 775 milyon dolardan fazla para göndermiş. Gönderilen bu para miktarı son “Sekiz” yılın, para transferlerinin toplamının yedi katı. Rusya vatandaşları Gürcistan'a rekor bir gösterge olan 2012 milyar dolar transfer ettiği, Özbekistan'a Rusya vatandaşları tarafından yapılan para göçü ise, 14,5 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Ermenistan ve Kırgızistan henüz 2022 istatistiklerini yayınlamadı. Kasım ayında Ermenistan'a yapılan transferlerin hacminin geçen yılın aynı dönemine göre dört kat daha fazla olduğu belirtiler arasındadır. Kırgızistan’a Rus vatandaşları tarafından rekor seviyede “iki buçuk milyar dolardan fazla” transfer ettiği, bu rakam geçen yıla göre yüzde 6 daha fazla konumda olduğu belirtiliyor.
Rusya vatandaşlarının para göçünün, başlıca nedenlerinden biri, Rusya ve Ukrayna savaş konumu olduğudur. Göç nedenlerini,. Savaşa karşı olanların ve askerlik yapmak istemeyenlerin veya savaşın tahmini neticelerini sezinleyenlerin, ABD ve Ab gibi batılı ülkelerin Rusya'ya karşı mali ve ticari yaptırımlar uygulaması, Ukrayna’ya sınırsız kara savaş tank ve gereçleri ile nakit kapital desteklerinin gücü, Rusya içinde yarattığı ekonomik sıkıntılar, bu konumun Rus vatandaşları nı göçe ve arayışlara itmesi, Para göçünü en kolay sağlayabilecekleri ülkeleri tercih etmelerine neden olmuştur.
Rusya Devlet Başkanı V.Putin'in Eylül ayında Ukrayna'daki savaşta savaşmak üzere “Üç yüz bin” vatandaşını Askere alacağını açıklamasından sonra, yüz binlerce Rusya vatandaşı ülkelerini terk ederek kaçtılar. Kaçışları, Rusya vatandaşlarına vize uygulamayan ülkeler olmuştur. Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan'a yapılan yasal yollardan seyahat adı altında gerçekleştirmiş oldukları görülmektedir.Bu durum Rusya insanlarının “göç ihracatı olarak” beş yıl içinde rekor seviyeye ulaştığını görmekteyiz. Bu göç olayına “Kapital göçü” diyebiliriz.
Bu kapital göç olayından Türkiye'de nasibini almaktadır. Hani diyoruz ya! “Yabancıların yatırım hızı” rekor seviyede artmaktadır. "Bu durumun ülkemize kazandırdığı döviz açısından kazanç olarak, büyük katma değer sağlayışı şu anda bizleri rahatlatıyor. Yarın mı? Bilinemiyor. Döviz girdisi olarak yorumluyoruz, tabi bu Döviz girdileri sanayi de kullanılmıyor olsa da, İnşaat sektöründe canlılık yaratmaktadır. Yabancılara satılan konut adedi 2022'de önceki yıla göre yüzde 15,2 artarak 67 bin 490'a yükselirken, yabancıların toplam satışlardan aldığı pay yüzde 4.5 olarak gerçekleştiği biliniyor.
Türkiye’de 2022 yılı istatistiklerine göre, ülke genelinde geçen yıl yabancılara 67 bin 490 konut satılmış. Yabancılara en çok konut satılan il 24 bin 953 adetle İstanbul, 21 bin 860 ile Antalya, Mersin 4 bin 316 adetle üçüncü sırada, Ankara, 2 bin 2 ile Bursa, 1.817, Yalova 1.322 . Sakarya, Trabzon ve Samsun da en çok konut satılan iller arasında yer aldığı görülmektedir. 2022 Yılında, Türkiye'den en çok konutu 16 bin 312 adetle Rus vatandaşları aldı. Konut alan yabancılar sayısında Rusya rekor kırdı.
Rusları, 8 bin 223 adetle İranlılar, 6 bin 241 ile Iraklılar, 2 bin 705 ile Almanlar, 2 bin 702 ile Kazakistan uyruklu yatırımcılar takip etti. Ukraynalıların aldığı konut satış adedi ise yüzde 106.6'lık artışla 2 bin 574'e yükseldi. Vatandaşları en çok konut alan ülkeler arasında Afganistan, Kuveyt, Azerbaycan, ABD, İngiltere, Yemen, Çin, Filistin, Mısır, Ürdün, Pakistan, Lübnan ve Kanada da yerini aldı. Yabancı yatırımcılar Sanayi sektörüne de büyük katkı yapmıştır. 2022 yılında yabancıya satış oranı bir önceki yıla oranla, yüzde 15,2 artığı görülmektedir. Döviz Kur artışı nedeniyle yabancı yatırımcı için, çok cazip olduğu bir dönemdeyiz galiba. Uluslararası yatırımcıların ilgisi bu yıl da sürer mi bilemiyoruz.
Rusya-Ukrayna savaşı sonrası, özellikle Antalya'nın öne çıktığı, Antalya’da yabancılara satılan konut adedinin yüzde 76.5 artarken, İş yerleri de el değiştirerek sektörler yavaş, yavaş yabancı işletmecilere kaptırılmaktadır. Başta giyim mağazaları, Restoran ve Lokantalar, eğlence salonları, Oteller ve Pansiyonlar yabancı işletmecilerin talepleri arasına girmiştir. Antalya bölgesinde “Toprak satışları başlatılırsa, Tarım ve Seracılıkta bu konumdan nasibini alır, acısı sönra yaşanır galiba. Unutmadan, Edirne de Bulgar vatandaşlarının alış veriş merkezi olarak cazibe kazanış oldu. Döviz girdimiz iyi seyir ediyor Ülkemize kazandırılan kapital göçü, sığınmacı konuma düşer mi, bilemiyorum.
Sağlıklı yaşayın, sağlıcakla kalın.