Değerli Dostlarım Bugün 29.09.2023 Mübarek CUMA günüdür. Gereksiz harcama, gereksiz tüketim, savurganlık ve tutumsuz olmaya İSRAF denir.
Dinimize göre israf haram ve büyük bir günahtır. . Cenâb-ı Allah “Yiyin, için, israf etmeyin” buyurur. Nitekim bir ayet-i kerimede “Allah israf edenleri sevmez." buyurularak nimetleri sınırsız ve sorumsuzca tüketenlerin hoş karşılanmadığı belirtilmiştir. akıl nimetini iman ve hikmetle buluşturamaması, insan için en büyük israftır. Şu kısacık ömrümüzün dünya ve âhiretimize faydası olmayan beyhude meşgalelerle heba edilmesi, zamanın israfıdır. Zararlı alışkanlıklarla zihnin ve bedenin tehlikeye atılması, sağlığın israfıdır. Sahip olduğumuz ilmi ve tecrübeyi insanlığın hayrına kullanmamak bilginin israfıdır. Kendisinden yaratılıp beslendiğimiz toprağın, hayat kaynağımız olan suyun, her bir nefesimizde muhtaç olduğumuz havanın hoyratça kirletilmesi, tabiatın israfıdır.İçki, kumar, fuhuş, rüşvet gibi ferdi ve toplumsal zararlar doğuran tüketim ve harcamalar da haram olan israfa dahildir Günümüz dünyası küresel ısınma, çevre kirliliği ve hızlı nufüs artışı gibi sorunlarla uğraşırken dördüncü sırayı israf almaktadır. İsraf etmek hem dinimizce yasaklanmıştır hem de daha yaşanılabilir dünyayı sabote eden bir davranıştır. İsraf insanlığa, çevreye, diğer canlılara zarar veren bir eylemdir. İsraf etmek empati yapan insanlarda görülmeyen davranıştır. Empati yapan bireyler israf etmeyeceğini bilir, çünkü boşa kullanılan her bir tüketim malzemesine muhtaç olan binlerce insan olduğunun farkına varır.
Her gün o kadar çok şeye sahip oluyoruz ki. Ama şöyle bi kendimize baktığımızda hiç farkında bile değiliz. Farkında olmadığımızdan kullanırken gereğinden fazlasını yapıyoruz. Yediğimiz yemeklerin çöplerinin, artıklarının ne olduğunun veya ne olacağının bizim için bir önemi çoğu zaman kalmıyor. Dünyada günlük tonlarca ekmeğin çöpe atıldığından ne kadar haberdarsınız. Ya da boşa akıttığımız suların ileride bize ne kadar zarar vereceğini biliyor muyuz. Peki ihtiyacınız olmadığı halde aldığınız o süslü teknolojik aletlerin gerisinde devasa bir çöplük bıraktığını. Başka bir açıdan bakacak olursak sırf marka tutkumuz yüzünden cebimizden çıkan paranın dahi sorgulanmadığı dünya da bizler ne yapıyoruz. İsraf hangi açıdan bakılırsa bakılsın kötü bir şeydir. Hem bireysel hem de toplumsal olarak boşa harcanan hammaddeler, boşa harcanan emekler, boşa harcanan nimetler demektir. Bizim gereksiz olarak gördüğümüz ya da fazla bularak aşırı tükettiğimiz herhangi bir şey belki de başkalarının temel ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bir şeyi müsrifçe tüketirken ilk önce ona ihtiyacı olan insanları düşünmek gerekir. Dinin haram kılmadığı ve helal saydığı şeyler, helalden kazanıldığı ve meşru çerçevede tüketildiği müddetçe israf değildir.
İsraf davranışının zıt davranışı ise tasarruf ve tutumluluktur. Dünyamız için tasarruf etmenin faydaları saymakla bitmez. Hepimiz geleceğe umutla bakmak istiyorsak ve bizlerinde bir gün torunları olacağını; bu torunların en az bizimki kadar temiz bir dünyada yaşamasını istiyorsak israftan kaçınmalıyız. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER