Bu başğa dikkat edelim neyi ihbar edeceksiniz, bu çok önemli. Bir yangın, bir şiddetli çatışma, bir terör veya bir acil durum elbette ihbar edilir. Edilmelidir.

Bu ihbarlar artık pek yapılmıyor çünkü insanlarımız bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın söylem kültürünü baya benimsemiş gözüküyor.

Asıl sorun ve ihbar hattı nerde biliyormusunuz?

Bizim iş dünyamızda. Yanlış okumadınız iş dünyamız maalesef birbirlerini çekemeyen bir birini gambazlayan ve her ihbarın sonucunda mutlaka birbirine zarar verebilen bir konuma getirildi.

Örneğin Türkiye’de yeni yeni çağdaş gelişmeye başlayan geri dönüşüm sanayicileri çok zor koşullarda ülkemizin çevre ve ekonomisine en büyük katkıyı sunmalarına rağmen itilen ve kösteklenen bir sektör konumuna düşürülmüştür. Tüm dünyada desteklenen bu sektör ne yazık ki ülkemizde üvey evlat muamelesi durumundadır.

Yıllarca sizin çöplerinizi geri dönüşümle çevrenizi temizleyerek, hem ekonominizi diri tutarak vargücüyle ile çalışan bu sektör dışlanmakla kalınmıyor var gücü İle ceza üzerine ceza yağdırılıyor. Çevreyi mi temizleyeceksin? Onun İçin bir bedel ödeyeceksin, lisans alacaksın. Kuralları var, yerine getireceksin yoksa lisans yok. Lisansı alır çalışılmaya başlarsın. Gerekli araç gereçleri almak İçin bankalardan kredi talep edeceksin ve faiziyle geri ödeyeceksin. 300-400 kişi istihdam edeceksin. Fabrikaların atıklarını alacaksın ve bu atıkların tehlikeli olanlarını alıp bertaraf tesislerine götüreceksin. Yanıcı, malzemeleri de alıp bir şekilde tehlikeli atık araçları İle yine bertaraf tesislerine götüreceksin. Tüm bu Hizmetleri verirken sizi çekemeyen biri sizi ihbar edecek, hemen devletin denetleyicileri tepene binecek elbette bir eksiğini bulacak, buluyor da, Senin ne yaptığın, ne kadar insan gücü kullandığına hiç bakılmaksızın yaz dostum cezayı kıy bu girişimciye . Düşünün bu işletmelerde yangın çıkma özelliği riski büyüktür ve bu işyerleri sigorta kapsamı dışındadır. Çıkan yangından dolayı çevreyi kirletmekten dolayı ceza yazan bir mekanizma olabilir mi? Maalesef bizde oluyor. Siz fabrikanızı yıllar önce şehrin dışında kuruyorsunuz. Daha sonra bu fabrikanız belediyelerin yanlış yapılanma veya imar bilinçsizliğinden dolayı konut alanı içinde kalıyor. Konut sakinleri sizi sürekli ihbar ediyor ve bu ihbarlar hemen değerlendirmeye alınıp yine bir baskına uğruyor ve ama öyle ama böyle bir eksiğiniz bulunup cezayı yine yiyorsunuz. Geri dönüşümcülerin değerini bu ülke öğrenip onlara modern siteler kurup tüm araçgereçlerle donanmış sanayi kuruluşlarının tesisini yapana kadar herhalde ülkemizde geri dönüşümcü kalmayacaktır. Müteşebbis ve girişimcilerimize böyle davranılırsa korkarım ki en büyük zararı ülke ekonomimize olacaktır.

Devamı bir sonraki köşe yazımda…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel