Değerli Dostlarım Bugün 27.05.2022 Mübarek CUMA günüdür. Uydurmaya, yalan söylemeye, asılsız isnatta bulunmaya Bir kimseyi asılsız olarak suçlamaya İFTİRA denir.
İftira, katmerli bir yalandır. Bunun temelinde kötü zan ve kıskançlık yatmaktadır. Her insanın hayattan çeşitli arzu ve beklentileri vardır. İnsan bu beklentilerine bazen erişemeyebilir. Böyle bir durumda, bazıları kendi kaderine razı olurken; bazı insanlar da arzu ettiklerini zorla elde etmeye çalışırlar. Bu bakımdan iftira, bir şeyi elde etmek veya o şeyi başkalarından kıskanıp, zararverme düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Yani her halükârda, dünyevî bir arzuya karşı olan zaafın neticesinde İftira yapılır. İftira son derece kötü ve tahrip edici bir hadisedir. İftira hem iftirayı yapan hem de kendisine İftira edilen kimse İçin oldukça rahatsız edici bir durumdur.
İftira, Kur’an’ın yasakladığı kötü davranışlardan biridir. Çünkü iftira sosyal barışı tehdit eden manevî bir hastalıktır. İftiranın gerek fert gerekse toplum üzerinde olumsuz tesirleri vardır. İftira, insanlar arasındaki sevgi, dostluk ve güveni zedelediği gibi fertler arasında çekişme ve düşmanlığın artmasına ve bu yolla toplumun düzenin bozulmasına sebep olmaktadır.İftira insanlıkla bağdaşmayan çirkin bir huydur. Bir kimsenin onur ve saygınlığıyla oynamaktır. İnsanı çevresindekilere karşı küçük düşürdüğü gibi, çoğu zaman insanların haksız yere cezalandırılmalarına neden olduğu için adaleti zedeler. Bu açıdan iftira dinimize göre zulum ve haksızlığın en büyüğü sayılmıştır. Mazlum insanlar, iftiraya uğrayan insanlardır. İftiraya uğrayan hiçbir suçu olmayan insanların onlara iftara atan insanlara ettikleri ah ise mutlaka bir gün er ya da geç tutar. Bu nedenle de bir kişiye yapmadığı bir şeyi yapmış gibi anlatmak ve suçu olmayan kişileri kötülemek, o kişiye iftara atmak demektir. Eğer bu suçsuz kişinin iftira atan kişi üzerinde emeği ve hakkı var ise o zaman iftira atmak çok büyük günah olur.
Müslümanları kötü huy ve davranışlardan uzak tutmaya çalışan Hz. Peygamber onları iftira konusunda da uyarmıştır. İslâm’da iftira haram kılındığı gibi asılsız olması muhtemel haberlere doğruymuş gibi ilgi göstermek ve bunlara araştırmadan inanmak da yasaklanmıştır. Örneğin insanların namusları ile ilgili konularda iftira atmak , birini hırsızlıkla suçlamak , görmediğin bir olayı görmüş gibi yaşayarak olmayan bir şeyi insanlara anlatarak suçsuz insanları karalamak çok ahlaksızca bir davranıştır. Ama unutulmamalıdır ki atılan iftira gün gelecek o kişiyi bulacak ve o kişi başkasına yaşattığı bu acıyı yaşamadan bu dünyadan ayrılmayacaktır.
Birine çamur atmadan önce düşün ve sakın unutma; iIk önce senin eIIerin kirIenecek.Bir kimse, bir mümin hakkında oImayan bir şey söyIerse, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, AIIahü teâIâ onu Cehenneme sokar. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER