Değerli Dostlarım Bugün 06.09.2024 Mübarek CUMA günüdür. Bir kulun diğer bir kul üstünde olduğu Hakka KUL HAKKI ı denir.

     Kul hakkı yemek büyük günahlardandır. 
İnsan haklarına saygı gösterip zarar vermemek kul hakkına saygı göstermektir. Bu haklara zarar vermeye çalışmak ise kul hakkı yemek demektir. Kul hakkı konusunda Müslüman olan insanla olmayan arasında bir ayrım yoktur, yapılan her haksızlık kul hakkına girer.İnsan öldürmek, yalan söylemek,her türlü hile yapmak, hırsızlık yapmak,rüşvet vermek,almak, gıybet yapmak,kişiler ile alay etmek, küçük düşürmek, rencide etmek, başkalarının yanında kişiyi aşağılamak, iftira atmak,birisini dövmek,yaralamak, borcunu zamanında ödememek v.s.  Kuran a baktığımızda Yüce ALLAH kul hakkına ne kadar önem verdiğini görürüz.Yetimlere mallarını verin temizi pis olanla değişmeyin onların mallarını kendi mallarınıza katıp yemek çok büyük günahtır.Kim bir kul hakkı yemişse derhal o kardeşi ile helalleşmelidir.Cenab-ı Hak kul hakkı için "Benim yanıma her şey ile gelin affederim. Fakat kul hakkı ile gelmeyin, onu ben değil, kulum affeder. " demiştir. 

     10 yıl önce 2 arkadaştan birisi maddiyat koyarak diğeride tecrübesini koyarak işyeri açmak için  yola koyulurlar. Öncelikle İzmirde kiralık boş bir mekan aramaya başlarlar.  gelgelelim evdeki hesap çarşıya uymaz kiralar yüksek gelir imkanlarıda yüksek kirayı karşılayamaz diyerek işyerini açmaktan vazgeçerler. Tecrübesini ortaya koyan kişi ne yapar ne eder paralı olanın elinden ben arayıp bulacağım diyerek paralı olan arkadaşının elinden parasını alır ve kendisi aramaya devam eder gelgelelim parayı alan arkadaş bu süre zarfında hazır para olduğu için kenarından tırtıklamaya başlar eğlence mekanlarına dadanır paranın altından girer üstünden çıkar para buhar olur. Parayı veren arkadaşı bankadan çekmiş olduğu kredinin ödeme günü gelince tabiki parayı verdiği arkadaşından ilk taksitin ödenmesi için parayı ister ne mümkün atı alan Üsküdarı geçmiş paralar suyunu çekmiş krediyi kendi üzerine çektiği için eline parayı almayan bu kişi 3 yıl boyunca boğazından ailesinin rızkından Keserek 3 yıl boyunca taksitleri öder. Parayı alan yiyen arkadaşına durumunu anlatır en kısa zamanda bu parayı ödeyiver diyerek arkadaşı üstünde.baskı kurar ama bir türlü parasını geri alamaz mazeret hep aynı olur işlerim bozuk düzelince ödeyeceğim diyerek arkadaşını 10 sene boyunca atlatır bir türlü ödemez. Parayı veren arkadaş alınteri ve emeğiyle  kendine ait olmayan  borçları ödediği için zoruna gitmiştir. Helal parasını ailesinin rızkını arkadaşına kaptırdığı için  intihar etmiştir. Bıraktığı notunda ben arkadaşıma hakkımı helal etmiyorum çünkü o benim alınterimi emeğimi çaldı ahirette 2 cihanda 2 elim 2 yakasında olacak demiştir. 

   Yalan yuvalandıysa dilinin ardında, haram kattıysan servetine malına, kırdığın bunca gönlün ahı yakında, yediğin kul hakkı sırtında oldukça değil Cami Kâbe’ye köprü yaptırsan ne fayda.CUMA mız Mübarek olsun.Hayırlı CUMA lar dilerim. MALİK BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel