Değerli Dostlarım Bugün 11.04.2025 Mübarek CUMA günüdür. İnanç, söz ve davranışta dinin, akıl veya örfün uygun gördüğü ölçülerin dışına çıkmaya özellikle mal veya imkânları meşru olmayan amaçlar için saçıp savurmaya İSRAF denir.
Dinimizde israf haramdır. İsraf, sahip olduğumuz nimet ve imkânları ölçüsüzce kullanmak, har vurup, harman savurmak ve hiç tükenmeyecek gibi bilinçsizce harcamaktır. Peygamberimiz (s.a.v) Kibre kapılmadan ve israfa kaçmadan yiyiniz, içiniz, giyininiz ve sadaka veriniz diyerek tüketimin de bir ahlakı olduğunu dile getirmiştir. Evimize aldığımız meyve ve sebzeler, bütün yiyecekler, içecekler, bahçemizde yetiştirdiğimiz ürünler, hiçbirinin ihtiyaçtan fazlasını almamalıyız. Eğer tüketeceğimizden fazlası elimize geçmişse komşularımızla, yardıma muhtaç insan ve hayvanlarla paylaşmayı bilmeliyiz.israf günümüzde önemli bir sorundur ve birçok olumsuz etkiye yol açar. Kaynakların tükenmesi, çevre kirliliği ve iklim değişikliği gibi sorunlar israfın sonuçlarıdır.
Milletler, ferdî israf sebebiyle olmasa bile kamu sektöründeki makam araba saltanatı, lüks makam oda dizaynı, kiralık lüks lojman, yurt dışı ve yurtiçi seyahatlerin çoğalması, temsil ve ağırlama adı altında yemek davetlerinin yoğun olması, konser adı altında kamu kaynaklarının harcanması gibi israf yüzünden yoksullaşabilir. Bundan dolayı devlet gelirleri lüks kamu harcamaları, aşırı kadrolaşma veya karşılıksız yüksek ücretlerle israf edilmemelidir. Tasarruflar, müsriflerin lüks tüketim mallarına duydukları isteğin tatminine harcanır ve sermaye miktarını arttırmak için kullanılmazsa iktisadî gelişmeyi engeller. Çünkü sermaye tasarrufla artar, israf ve kötü kullanımla da azalır. Ülke gelirinin önemli bir kısmı üretken olmayan kesimlere tahsis edilirse gerçek üreticilerin geçimi zorlaşır.
Bireysel olarak yapılan israflar içerisinde, su israfı değerlendirildiğinde; damlaya damlaya akan bir musluk, yılda 3 metreküplük su kaybına sebep oluyor. Bunun her konuta maliyeti yaklaşık 6 bin lira civarında. Türkiye’de yaklaşık 19 milyon konuttan sadece yüzde 10’unda böyle bir durum olduğunda, oluşan israf yaklaşık 11 milyar lira olarak hesaplanıyor. Bir kişinin günde iki kez bir dakika boyunca musluk suyunu kapatmadan diş fırçalamasının faturası da hesaplanmış: Yıllık 8 ton su israfı. Bunu, nüfusumuzun yüzde 20’sinin yaptığını tahmin edildiğinde ortaya çıkan kaynak kaybı ise 13 milyar lira, Türkiye'de günde 1.223 ton (yılda 447 bin), yani 4,9 milyon adet (yılda 1,79 milyar) ekmek israf ediyoruz. Yılda 2,4 milyon sebze, 880 bin ton meyveyi de çöpe atıyoruz. İsraf tan Kaçınmak için İhtiyaçlar belirlenerek alışveriş listesi buna göre hazırlanmalıdır. Kullanılmış malzemeler geri dönüştürülerek yeniden kullanılmalıdır. Bu, hem çevreyi korur hem de kaynakları verimli kullanmayı sağlar.
İsraf, sahip olduklarınızı korumamak ve değerlendirmemektir. Doğanın faturasını gelecek nesillere ödetmektir. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER