Değerli Dostlarım Bugün 02.12.2022 Mübarek CUMA günüdür. Gereksiz harcama, gereksiz tüketim, savurganlık ve tutumsuzluğa İSRAF denir.
Dinimize göre israf haramdır. Cenâb-ı ALLAH “Yiyin, için, israf etmeyin” buyurur. İsrâf genel olarak inanç, söz ve davranışta dinin, akıl veya örfün uygun gördüğü ölçülerin dışına çıkmayı, özellikle mal veya imkânları meşrû olmayan amaçlar için saçıp savurmayı ifade eder. Modern zamanlar ne yazık ki bizi kendi dünyamıza hapsetti. Bireyselleştik ve Bencilleştik. Kendimizden başkasını düşünmez olduk. Merhameti, diğerkâmlığı, kanaatkârlığı unuttuk. Amansız bir şekilde her şeyi tüketir olduk; zamanı da, mekânı da, malı da, serveti de, tabiatı da, çevreyi de bilinçsizce tüketiyoruz. Hayatımız ve ömrümüz akıp giderken gençliğimizi, sağlığımızı, zenginliğimizi, geleceğimizi, her şeyimizi israf ediyoruz. İsraf ve savurganlık, bugün hayatımızın hemen her tarafını kuşatmış esir almış durumda.
Maddî ve mânevî imkânları ALLAH 'ın insanlara bağışladığı birer emanet sayan İslâm dini, bunları ALLAH 'ın rızâsını kazanmaya ve insanlara mutluluk getirmeye elverişli yerlerde kullanmayı emreder. İçki, kumar, fuhuş, rüşvet gibi içtimaî ve ferdî zararlar doğuran hususlarda yapılan harcamaların açık hükümlerle yasaklanması yanında insanların tutkularını kamçılayan, toplumda kıskançlık doğuran gösteriş tüketiminin yasaklanması veya hoş karşılanmaması da aynı gerekçelere dayanmaktadır. Dinen haram kılınan maddelerle lüks sayılanların tüketimi israf olduğu gibi helâl kabul edilen maddelerin günün icaplarına göre ihtiyaçtan fazla tüketimi de haram veya mekruh sayılmıştır. Esasen genel olarak tutumluluk ve itidal İslâm'ın ibadetlerde bile öğütlediği temel bir ilkedir. Nitekim sorumluluklarını ihmal edecek derecede ibadete dalmak, camilerin aşırı biçimde süslenmesi, kabirlere lüzumundan fazla harcama yapılması vb. ölçüsüzlükler uygun görülmemiştir. İbadet ve hayırda ileri gitmenin israf sayılmayacağıda önemlidir.
Milletler, ferdî israf sebebiyle olmasa bile kamu sektöründeki makam araba, kiralık lüks lojman, yurt dışı ve içi seyahatlerin çoğalması,temsil ve ağırlama adı altında yemek davetlerinin yoğun olması kamu kaynaklarının harcanması gibi israf yüzünden yoksullaşabilir. Bundan dolayı devlet gelirleri lüks kamu harcamaları, aşırı kadrolaşma veya karşılıksız yüksek ücretlerle israf edilmemelidir. Tasarruflar, müsriflerin lüks tüketim mallarına duydukları isteğin tatminine harcanır ve sermaye miktarını arttırmak için kullanılmazsa iktisadî gelişmeyi engeller. Çünkü sermaye tasarrufla artar, israf ve kötü kullanımla da azalır. Ülke gelirinin önemli bir kısmı üretken olmayan kesimlere tahsis edilirse gerçek üreticilerin geçimi zorlaşır. İnsan, elindeki her türlü imkânı meşruiyet sınırları içinde kullanmakla sorumludur. Bu husus âhirette kişinin zaman, servet, işgücü ve ilim gibi kaynakları nasıl kullandığından sorguya çekileceğini bildiren hadiste de açıklanmaktadır.
İnsanlar elindekilerin değerini bilmeli ve bunları boşa tüketmemelidir . Boşa tüketilen bir şey bir başkasının ihtiyacı olabilir . Yemeyeceğiniz kadar yiyecek almayın mesela . İsraf her şeyde yapılabilir . su israfı , ekmek israfı, elektrik israfı , çok konuşup çenenin düşmesi israfı , çok fazla yemenin israfı , zamanın israfı..vb . İnsan savurganlığı alışkanlık haline getirmemeli ve tutumlu olmasını bilmelidir .Çünkü gün gelir israf ettiği yiyecekleri bulamayabilir . İnsan empati duygusuna sahip olmalı ve yemeyen , aç kalan insanları da düşünerek çok zengin bile olsa asla israf eden biri olmamalıdır . Çünkü israf kişiyi bataklığa sürükler ve bir daha o bataklığın içinden hiç çıkarmayabilir . Dinimizde de '' Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz! Çünkü ALLAH israf edenleri sevmez '' diye buyrulmuştur . Bundan dolayı sahip olduğumuz her şeyin değerini bilmeli ve bunları boşa harcamamalıyız . Her canınızın çektiği şeyi yemeyin mesela . Bu da bir günahtır dinimizde . Çünkü mideye de yazık edersin , o midenin de sende hakkı var . Gereksiz yere doldurduğun mide gün gelir sana hastalık olarak dönebilir . Bunun için her türlü israftan kaçınmalı ve israfın günah olduğunu bilerek daha dikkatli bir hayat sürdürmeliyiz .
Hayatta ALLAH ’ın bize verdiği nimetleri kullanmalıyız. Fakat bu nimetleri kullanırken ne başkasının hakkına geçelim ne de israf edelim. Elimizdekilerin kıymetini her zaman bilelim. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER