Değerli Dostlarım Bugün 21.10..2022 mübarek CUMA günüdür. İnsanı diğer canlılardan ayıran ve onu sorumlu kılan , düşünme ve anlama melekesine AKIL denir.
İnsanı insan yapan, onun her türlü aksiyonlarına anlam kazandıran ve ilâhî emirler karşısında insanın yükümlülük ve sorumluluk altına girmesini sağlayan akıldır.İnsanları hayvanlardan ayıran en önemli husus akıldır. Aklını etkin bir şekilde kullanmayan kişinin hayvandan pek farkı yoktur. Akıl olmasaydı biz de tıpkı hayvanlarınki gibi bir yaşam sürer, yaptığımız her şey hep aynı olurdu ve diğerlerinden hiçbir farkımız kalmazdı.
Şüphesiz ki ALLAH ’ın bize bahşettiği en güzel nimetlerden birisi akıldır. İnsanlar, sahip oldukları akıl sayesinde diğer tüm yaratıklardan üstün kılınmış, onlardan bu yönü ile ayrılmıştır.
ALLAH ’ın verdiği aklı elbette ki iyi işlerde kullanmak şarttır. İnsanlar, diğer insanlara da yardımcı olmak, onlarında işlerini kolaylaştırmak, doğayı güzelleştirmek zorundadır. İşte bu aklı gereği gibi kullandığımızda, aklın ne kadar güzel bir nimet olduğu daha iyi anlaşılacaktır zaten biz insanlar aklımız sayesinde sürekli bir gelişim ve değişim içersinde bulunmaktayız. ALLAH insanoğluna vermiş olduğu Akılla insanlık sürekli kendisini geliştirmesini bilmiş eskiden , duman ile, kuşlar ile veya haberciler ile iletişim kurarken, şimdi telefonlarla, bilgisayarlarla,binlerce kilometre uzakta olan kişilerle konuşabiliyor, hatta birbirini görme imkanını sağlayabiliyor.
Kur’an, doğru (sahih) bir iman için aklî düşünceye özel bir önem atfeder. Kur’an’a göre, imanın yeri kalptir; ancak onun sözünü ettiği kalp, bizim akıl dediğimiz şeydir. Kur’an, dolayısıyla İslam, imana giden yolda işlevsel akla, onun önemine özel bir vurgu yapar. O, aklı kullanarak imana ulaşmayı önerirken, özellikle yaratılışa, evrene ve evren içinde gerçekleşen olaylara dikkat kesilmemizi bizden ister. Çünkü ALLAH ’ın varlığı ve birliği bilgisine, dolayısıyla imanına ancak bu suretle doğru bir şekilde ulaşılabilir. Esasen neyin iyi ve doğru, neyin yanlış ve kötü olduğu bilginse bizi ulaştıran da akıldır. Dolayısıyla Kur’an’a, İslam’a göre akıl, iman için gerekli işlevsel bir unsur olmaktadır.
Aklın yaşla ilgisi yoktur Yaş ilerledikçe, insanın zekâ seviyesi artmaz Yaş ilerledikçe bir takım tecrübeler oluşur, ama sadece tecrübe de yeterli değildir. Bir problem karşısında, zeki bir genç sadece mantığını kullanarak çözüm yolunu ararken; yetişkin bir insan ise sahip olduğu tecrübeler doğrultusunda çözüm üretmeye çalışır. İnsanların değeri kime ne kadar faydalı oldukları ile alakalıdır . Nasıl ki faydasız ilmin , bilginin kıymeti yok , boş işler için kullanılan aklında değeri olmaz. Akıl doğru yolda kullanıldığı zaman insanlara fayda verir . Yoksa çok akıllı olmak ile övünmenin bir manası yoktur . Aklını yerinde kullanan insanlar hem kendi ve hem de çevresi için faydalı olurlar .
ALLAH akıldan daha değerli bir şey yaratmamıştır.Evet, akıl Cennetten kıymetlidir. Zira kimse aklı verip, Cenneti almaz.İnsanı, şeref ve izzet sahibi yapan üç şey vardır. Bunlar: Akıl, din ve ilimdir. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER