Değerli Dostlarım Bugün 26.07.2024 Mübarek CUMA günüdür. Kişinin kendinden farklı düşünen inanç ve davranışlarda bulunan kişilere karşı saygılı, sevecen ve katlanılır olması haline HOŞGÖRÜ denir. 

     Hoşgörünün temeli ailede atılır. Aile, sevginin, saygının ve hoşgörünün yaşandığı ilk toplumsal ortamdır. Çocuk hoşgörüyü, anne ve babasından öğrenir. hoşgörü, bireyler arasında anlayış ve saygı temelinde bir toplumun inşası için kritik bir unsurdur. Hoşgörülü olmak, çeşitliliği kutlamak, anlayışlı bir iletişim kurmak ve toplumsal uyumu artırmak için önemli bir adımdır. Hoşgörü değer vermektir, anlayışlı olmaktır,ayıpları kapatmaktır,alay etmemektir, affedici olmaktır, lakap takmamaktır, tahammül etmektir, Uyumlu olmaktır, Kusurları görmemektir
Hoşgörü, insan hayatındaki en olumlu kavramlardan birisidir. Hoşgörülü olmak başta kişinin kendisi için yaptığı bir iyiliktir. Hoşgörülü bakış açısı geliştirmek, kişinin verdiği hediyedir. Hoşgörülü olmayı yaşam boyu kendisine ilke edinen kişi, olabildiğince stressiz bir hayat yaşayacağı gibi stresin yarattığı tahribatlardan kurtulacaktır.

     Evvel zaman içinde memleketin birinde 90 yaşında, dinç ve genç görünümlü adam yaşarmış. Çevresinde onu görenler bu gençliğin sırrı nedir merak eder sorarlarmış.  ihtiyar delikanlı bu sözlere güler geçermiş. Soranlar çoğaldıkça adam için cevap vermek elzem olmuş ve düşünmüş karar vermiş  anlatmaya . Tüm meraklıları eve yemeğe davet etmiş ve bu yemekte size merak ettiğiniz sırrımı açıklayacağım demiş. Herkes  merakla davete gelmiş yenilmiş içilmiş sohbetler edilmiş ama ihtiyar delikanlı bir türlü sırrını anlatmamış..Davetliler merak ede dursun İhtiyar delikanlı huriler gibi güzel  hanımına hanım kilerde karpuz var bir zahmet onu getirirmisin demiş. Hanımı yerinden doğrularak kaşla göz arasında kilerden karpuzu getirmiş adam evirmiş çevirmiş karpuza şöyle bir bakmış hanım bu karpuz olmamış başka getirirmisin demiş eşi başka  getirmiş adam sağını soluna yine bakmış buda olmamış demiş hanımı tekrar gitmiş getirmiş başka gitmiş getirmiş böyle 4 veya 5 defa devam etmiş sonra gelen karpuzu beğenmiş ve kesmiş herkese dağıttırmış herkes yerken e arkadaşlar benim gençliğimin sırrı bu demiş herkes merakla birbirine  bakmış kimse bu dediğinden birşey anlamamış adama biz bundan birşey anlamadık adam gülerek e beyler o karpuz kilerde 1 tane demiş. Ben kilere hanımı gönderdikçe kilere gidiyor aynı karpuzu tekrar getiriyor demiş bir kerede  aman be adam delimisin nesin bir karpuzu bana neden taşıttırıyorsun demedi  beni sizin önünüzde mahçup duruma düşürmedi işte gençliğimi ben bu hanımıma borçluyum demiş. Biz birbirimizi hiçbir zaman başkalarının önünde zor duruma düşürmeyi. Aile içindeki hiçbirşey i dışarı yansıtmayız hep birbirimize destek olur yardım ederiz birbirimizle olan dertlerimizi birbirimize anlatırız. İyi kötü olan herşeye birlikte çözüm buluruz demiş. 

     Hoşgörülü insanlar psikolojik yönden daha sağlıklı olur. İlişkilerinde hoşgörülü davranmaları daha mutlu ve huzurlu olmalarını sağlar. Daha sakindir, kolay sinirlenmez. Yaşamın bütün alanlarında başarıya daha kolay ulaşırlar. Kusursuz dost arayan dostsuz kalır’’ Bu nedenle eşinin, arkadaşlarının ve dostlarının kusurlarını görmezden gelen, onları hoşgörü ile karşılayan kişi çevresinde çok olumlu  kabul görür. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel