Değerli Dostlarım Bugün 11.11.2022 Mübarek CUMA günüdür. Yenilmesi, içilmesi, yapılması, söylenmesi vb. uygun olmayan, dince yasak olan. yasadışı yollardan elde edilen, hak ederek kazanılmayan kazanca HARAM denir.
İslam'da en büyük günah ALLAH'a şirk koşmak ve kul hakkı yemektir. Yalan söylemek, yalancı şahitlik yapmak Bir kimseyi kasten öldürmek, Zina yapmak, Başkasına ait bir şeyi onun izni ve haberi olmadan kullanmak, Emek sarf etmediğin bir şeyin üstünde hak ilan etmek, İftira atmak,domuz etiyemek,dedikodu yapmak İnsanların arkalarından nahoş şeyler söylemek, küfür etmek, büyücülük yapmak cimrilik, malını ve paranı israf etmek Başkasının sırrını ifşa etmek, yalan yere yemin etmek, kumar oynamak, biriyle uzun süre küs kalmak. başkasının canına, malına, ırzına göz dikmek ve zarar vermek haram olduğu gibi namaz kılmamak, zekât vermemek, ana-babaya iyi davranmamak da haramdır.Faizli satış haramdır, çünkü faiz bizzat haramdır. Bir menfaat karşılığı borç para vermek haramdır, çünkü faizciliğe götürür, Meyve yemek helaldir. Fakat başkasının bahçesinden izinsiz olarak alınan meyve yemek haramdır.Kul hakkı yeme diyor, çalma diyor, zulüm etme diyor, adaletli ol diyor, yetimin hakkını yeme diyor, iftira atma diyor. Hepsine mi kulakların tıkalı ey aciz insan!
İslâm bir değerler sistemidir. Bu değerlerin en başında da helâl ve haram gelmektedir. Değerlerin, dolayısıyla helâl ve haramın kaynağı ALLAH ’tır. Bu sebeple bunları belirleme yetkisi yalnızca ALLAH’a aittir. İslam’da harama götüren her şey haramdır. Kötü ve zararlı birşeyi önlemenin en makul ve kesin yolu, sebepleri ortadan kaldırmak, vâsıtaları yok etmektir. Helal, ALLAH ’ın helal; haram da ALLAH ’ın haram kıldığıdır. Helallerden yararlanın, haramlardan kaçının. Her ikisi arasında şüpheli olan şeylerden de uzak durun."Rabbimiz yeryüzünü insan için hazırlamış, her şeyi insana hizmetçi yapmış, zemin sofrasını türlü türlü nimetlerle donatmış, insanlara “Çalışınız, kazanınız! Tembelliği terkediniz! Gayretli, hareketli olunuz! Meşru dairede israf etmeden yiyiniz, içiniz!” ferman etmiştir.
İslâm ahlakının en önemli ilkelerinden biridir helal kazanç. İnsanın ana rahmine düşüşü ile başlar serüveni. Babasının ve annesinin helal lokma ile beslenen bir bedene sahip olması etkilidir. Çocuğun ana rahmindeki hali üzerinde oradaki gelişme sürecinde de annesi yediğini, içtiğini, giydiğini vs. helal çizgisine dikkat ederek yerine getirmeli.Dünyaya geldikten sonra, büyürken, gelişirken, yetişirken, öğrenirken velhasıl Müslüman kimliği ve kişiliği oluşurken annesi-babası her açıdan davranışlarına dikkat etmeli ve helal lokma, helal kazanç çizgisinden asla taviz vermemeli. Sadece bedensel gelişme ile yetinilmemeli, aklen, fikren, kalben de çocuk helal-haram çizgisine titizlikle riayet edecek bir eğitime tâbî tutularak haramların tehditleri karşısında kendi ayakları üzerinde durabilecek kıvama getirip hayata öyle teslim edilmelidir.
Yüce ALLAH ’ın yasak ettiği yollardan, emeksiz ve haksız olarak bir şeye el atıp sahip olmak haramdır. Bu çeşit kazanç insana ne tat verir, ne de yarar getirir. Kişi o şeyden gereği gibi faydalanamaz, geldiği gibi çabuk gider, hayrını göremez.Pek çok rivayette helal kazanca dikkat çekilmekte, çoluk çocuğunun geçimini helalinden temine çalışanın, ALLAH yolunda mücahede eden gibi ve namusu dairesinde helalinden dünyalık peşinde olanın şehidler derecesinde olduğu belirtilmektedir. Her işin başı eğitimdir” sözünü çok sık kullanırız. O zaman okullarımızda sadece dini muhtevalı derslerde değil, her vesileyle öğretmenlerimiz helal kazanç konusunu öğrencisinin gündeminde hep canlı tutmalıdır.
Nedir bu haram sevdaların gönlümüzü yorması? Gönül mü yorgun? Haram mı sevda? Haramda üzüntü, ihanet, yalan, menfaat vardır. Helâlde ise huzur. Haram yoldan çok kazanmak rızkın bereketini yok eder. CUMA mız mübarek olsun.Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER