Geçtiğimiz ay İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından yapılan ‘Cemaat camiye girmeye korkuyor’ haberi üzerine harekete geçen AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ’ın girişimleriyle 448 yıllık tarihi Lalapaşa Camiinde tadilat çalışmaları başladı.
Manisa’nın Osmanlı döneminden kalan en önemli eserlerinden biri olan 448 yıllık Lalapaşa Camisinin minaresindeki kurşun levhaların düşmeye başlaması ve cami içindeki bazı çiniler ile pencerelerde meydana gelen deformasyonun konu edildiği ‘Cemaat camiye girmeye korkuyor’ başlıklı haber üzerine AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ devreye girdi. Özdağ’ın devreye girmesiyle çalışmalarını hızlandıran Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü cami minaresinde tehlike arz eden kurşun levhaları indirerek yenilerini yerleştirme çalışmalarına başladı. Cami içindeki pencerelerde meydana gelen çatlaklar ve düşen çinilerle ilgili olarak da çalışmaların önümüzdeki günlerde başlanacağı öğrenildi.
"Cemaat olarak müteşekkiriz"
Cami cemaatinden Ramazan Özmen, “Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılmış, ecdadımızın eseri olan bu tarihi camimizin restorasyonunda emeği olan en başta İhlas Haber Ajansı olmak üzere herkesten Allah razı olsun. Yolu hak olana zafer muhakkaktır. Bu yolda gidenlerden, hizmet edenlerden Allah razı olsun. Cemaat olarak hepimiz müteşekkiriz. Cami minaremizde bulunan kurşun levhalar dökülüyordu. Çoluk çocuğumuz burada oynarken, cemaatimiz için tehlike teşkil ediyordu. Bu konuda İHA haber yaptıktan sonra Sayın Milletvekilimiz Selçuk Özdağ bizzat bu konuya ilgilendi. Kendisine de cemaat olarak ayrıca teşekkür ediyoruz. Camimizde akşam saatlerinde özellikle karanlık çöktüğünde mahalledeki veya çevre semtlerden gelen gençler cami bahçesinde ateş yakıyorlar. Bu konuda cami cemaatimiz zaman zaman sıkıntılar yaşıyor. Korkanlar oluyor. Bu camimizin çevresinin de düzenlenmesi gerekiyor.” dedi.
1569 yılında yapılan Yunusemre ilçesindeki Lalapaşa Camiinin içindeki sorunlara değinen bir diğer cemaat Ahmet Aydeniz ise şunları söyledi: “Pencereler dökülür vaziyette. Kubbedeki camlarda sorun var, çatlaklar var. Bunların tamir olmasını istiyoruz. Çevre düzenlemesi de olursa iyi olur.”
Özdağ camide incelemelerde bulundu
Camiyi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü avukatlarından Adem Gazozcu ile birlikte ziyaret eden AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ ise hem cami cemaatinin sıkıntılarını dinledi hem de Gazozcu’dan yapılacak olan çalışmalar hakkında da bilgi aldı. Cami cemaatinin talepleri sonrası Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğünü telefonla arayan Özdağ, camideki sıkıntıların giderilmesi talebinde bulundu.
“İHA’ya teşekkür ediyorum”
Ziyaret sonrası bir açıklama yapan Özdağ, “Lalapaşa Camii bizim için önemli. Sadrazam Lalapaşa tarafından yaptırılmış. Böyle bir caminin 1569 yılından itibaren bizlere, evlatlarına, torunlarına miras olarak kalmış olması, o günden bugüne kadar da yaşatılmış olması bizim için bahtiyarlık. Bundan sonra da bize, hükumetimize, vakıflardan sorumlu başbakan yardımcımıza, vakıflar bölge müdürlüğümüze, vakıflar genel müdürlüğümüze, bizim gibi duyarlı vatandaşlara düşen görev, burayı gelecek nesillere, kuşaklara yüzyıllar boyunca sağ salim bir şekilde ulaştırmak. Medyaya teşekkür ediyorum, özellikle İHA’ya teşekkür ediyorum. Sizler bunu duyurdunuz. Caminin minaresindeki alemde problem olduğunu, önemli parçaların düşme tehlikesi içinde olduğunu ve insanlar için de hayati tehlike arz ettiği yazılmıştı. Hemen konuyla ilgilendim. Başbakan yardımcısıyla görüştüm aynı zamanda vakıflar bölge müdürümüzle görüştüm ve buranın hemen ihaleye çıkmasını istedim. Onlar da doğrudan teminle ihaleye çıktılar eğer ihale süreci başlarsa bunun uzun süreceğini söylediler. Şimdi inşallah minarenin alemi yapılıyor. Tehlike arz etmekten kurtulmuş olacak. Vatandaşlarımız çocuklarımız, kadınlarımız çok rahat bir şekilde camimize gelip namaz kılacaklar bahçesinde oturacaklar.” şeklinde konuştu.
Camideki diğer sorunlarla ilgili olarak da çalışmaların en kısa sürede başlayacağını aktaran Özdağ şunları söyledi:
“İkinci olarak cami içerisinde bazı pencerelerde sıkıntılar var, dökülmeler var. Onunla ilgili de bölge müdürümüzle konuştum onları da restore edecekler. Üçüncü olarak da caminin bahçe düzenlemesi, bahçe duvarı ile ilgili yeniden Anıtlar Kurulu ile görüşerek yazışmalarını yapacaklar ve tarihi esere uygun bir şekilde Anıtlar Kurulundan izin alındıktan sonra buranın dokusuna uygun bir mimari tarz ile bahçe düzenlemesini de yapacaklar. Özellikle 2002 yılından bugüne kadar Manisa’da gerek Saruhan Beyliği döneminden bugüne kadar Osmanlı’dan hangi tarihi eser miras kaldıysa, çeşmesinden camisine, şifahanesinden medresesine, bimarhaneden hana hamama kadar bunların hepsini restore ettiriyoruz. Şuan Manisa’da restore edilmeyen tarihi eser hemen hemen kalmamıştır. Ya restore edilmiştir veya şuan itibariyle restore edilmektedir veya ihalesi yapılmıştır. Manisa’da ne kadar tarihi eser varsa dünden bugüne kadar gerek Lidya’dan, gerek Bizans’tan gerek Roma’dan kalan özellikle Saruhan Beyliği ve Osmanlı’dan kalan ne varsa gelecek kuşaklara taşımak, onları restore ettirmek ve sağ salim bir şekilde yüzyıllar sonra da insanların ‘İşte bunlar da geçmiş kuşakların bize bırakmış oldukları kültürel miraslardır’ mesajını vermek adına insanlığa karşı borcumuzu yerine getirmek adına bunu yapıyoruz. Cami cemaatimize burası inşallah huzur getirsin mutluluk getirsin. Rahat ibadet edebilecekleri bir mekan olarak ibadetlerini huzurla yapsınlar istiyoruz.“