Değerli Dostlarım Bugün 22.07.2022 Mübarek CUMA günüdür. Toplumda oluşan töreye uygun davranış , utanma, çekinme, sıkılma ve ahlaki değerlerin tümüne EDEP denir.
Yüce ALLAH (c.c.) insanı, varlıkların en şereflisi olarak yaratmış, ona hem iyilik yapma, hem de kötülük işleme kabiliyetini vererek iradesinide serbest bırakmıştır. İnsan da tercihini ya iyilikten-hayırdan yana kullanarak şeref ve itibarını koruyup artıracak, ya da nefsinin arzularına yenik düşerek onur ve şerefini kaybedecektir. Rabbimiz, her türlü sapıklıktan ve yanlış yollardan kendimizi muhafaza etmemiz için rehber olarak Kur’an’ı Kerim’i, örnek olarak da sevgili Peygamberimizi göndermiştir. İşte insanın değer ve şerefini koruması bu iki ilahi rehbere uyması, edep ve haya elbisesini ömür boyu bir ziynet eşyası olarak kuşanması İle mümkündür.Dinimiz, baştan başa edeptir. Edep, kulun kendisini Cenâb-ı Hakk'ın iradesine tâbi kılması, güzel ahlaklı olmasıdır.
Toplumları ayakta tutan maddi ve manevi unsurlar vadır. Eğer bir toplum maddi ve manevi unsurlar üzerinde ayakta duruyorsa Edeb, haya, iffet, ahlâk gibi güzel hasletlere sahip toplumlarda huzur, refah, medeniyet gelişir. Toplumda insanlar birbirlerine itimat ederler. Gıybet, dedikodu, yalan, iftira ictimai hayatı adeta zehirleyen edebsizliklerdir. Bunlar toplumun huzurunu, dengesini bozmaktadır.Edeb kişinin süsü, ziynetidir.
Günümüzde edebe olan ihtiyaç artmıştır. Çünkü hayır-şer, günah-sevab arasındaki mesafe daralmış birarada bulunur olmuşlardır. Dinimiz çocuk terbiyesine çok önem vermiştir. Çocuklara terbiyenin verilmesinde şefkat büyük yer tutar. Küçük yaşta İslâm terbiyesi almayan çocuğun ileri yaşlarda bu terbiyeyi alması müşkülleşir. Kişinin imanı ziyadeleştikçe edebinin de arttığı görülür. Büyük alimler ve evliyalar edeb hususunda hassas olmuşlardır. İlim öğretirken edebe geniş yer vermişlerdir. Şunu unutmayalım ki, kadın olsun erkek olsun, yaşlı olsun genç olsun insanın mutluluğu, şeref ve onuru ancak doğruluk ve dürüstlükle, İslami ve insani ölçülere göre yaşamasıyla mümkündür.
Edepli insan kendini bilen , haddini aşmayan kişidir.Edepli insan Sevgi ve saygı içinde hareket eder çünkü Edep imandandır. Edepli insan fazla konuşmaz , yeri ve zamanı gelince az ve öz konuşur. Edepli insan toplumun örf ve adetlerini hiçe saymaz, kimliğini kaybetmez. Toplumla uyum içinde olur Yani ahlaklı olur, kişilik sahibi olur, karakter sahibi olur. Edepli olmak, insanların terbiyeli olmasını gösterir. Edepli konuşmak, karşıdaki insana kibar bir yaklaşım uygulamaktır. İnsanlar bazen konuşma tarzıyla edep kurallarını bozabiliyor. Bu durum karşısındaki insanı her zaman rahatsız eder ve kötü hissettirir. O yüzden dolayı Edep ve adap bir toplum için çok büyük bir önem taşır. Toplumda bulunan edep ve adap eksikliği, toplumun her zaman geri kalmasını ve hiç bir sorunun çözülmemesinde etkili olacaktır. Edep bir toplumun gelişmesi için çok önemli bir faktördür. Edep aynı zamanda Konuştuğun zaman dilini korumak, Yalnız kaldığın zaman kalbini korumak,Dışarıya çıktığın zaman gözünü korumak,Yediğin zaman boğazını korumak,Uzattığın zaman elini korumak,Yürüdüğün zaman ayağını korumak ve Bütün işlerinde vaktini korumaktır.
İnsan çok bilgili ilim, bilim,mevki ve makam sahibi olabilir. Ama edepli olmadığı sürece o kişinin bilim adamlığını, makamının hiçbir değeri yoktur.Buna güzel bir örnek verelim; Oğul Vali olmuş ve babasını ayağına çağırtmıştır. Gelen babasına oğlu şunları söylemiştir. Baba bak hani sen bana senden bir şey olmaz , sen adam olmazsın demistin, bak şimdi ben koca bir şehrin Valisi oldum diyerek kibirlenmiştir.Bunun üzerine babası oğlum sen Vali olmuşsun ama yine adam olmamışsın der. Babasını ayağına çağıran evlat edepten yoksundur demiştir.
EvIadına edeb öğretmeyen, düşmanIarını sevindirir.AyıpIarınızı edebIe örtünüz.Edep dili tutmak, korumak, nefsi küçültmek ve kalbi temizlemektir. Bir insanın nasıl güldüğünden edebine neye güldüğünden akıl seviyesini anlarsın.CUMA mız Mübarek olsun.Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER