Türkiye’de dergicilik zor iştir. Dijital dünyanın gidererek hakimiyetini artırdığı çağımızda basılı gazeteler gün geçtikçe daha az basılır ve daha az satılır oldu. Eskiden gazeteler haftada bir de olsa dergi hediye ederdi. Şimdi dergi hediye eden gazete kalmadı sanırım. Üstad Cemil Meriç bu konuda: “Dergiler, hür tefekkürün kaleleridir.” diyor. Tefekkürün, kültürün, inancın da hisarıdır dergiler. Öyleyse sahip çıkmak zorundayız.
Gayretle sabırla dergi çıkartanları saygı ile selamlıyorum. Bana ulaşanları zevkle okuyorum. AVM lerin ve kitapevlerinin dergi satış bölümlerinde bazılarına vakit buldukça göz gezdiriyorum. Dikkatimi çekenleri alıyorum. Geçtiğimiz ay İstanbul’da Rami Kütüphanesi’ni gezme fırsatım oldu. Oranın bir bölümü günün 24 saati açık. O bölümde dergilerin olduğu bir alan var. Hoşuma gitti. Bir site yakın zaman ayırdım o bölüme. Kültür Bakanlığımıza buradan seslenmek istiyorum. Rami Kütüphanesi’nin bir bölümüne dergilerimiz bölümü yapın ve tüm ülkemizde çıkan dergilerin her sayısını orada arşivleyin. Geleceğe büyük bir miras olacaktır.
Dergi anlık, taze ekmek gibi geliyor bana. Ama o dergileri genellikle saklamaya gayret ediyorum. Çünkü içerisindeki her bir yazı büyük emeğin ürünü. Şube başkanlığını yaptığım Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğimizin sürekli çıkan beş değişi var. Sayın Ekrem Erdem başkanımızın önderliğinde devam eden ve yayın hayatını sürdüren dergilerin çıkartılmasına vesile olan tüm dergilerimizin editörlerini tebrik ediyorum. Dil ve Edebiyat Dergimizin her ay bize ulaşmasına vesile olan, derginin editörü değerli üstadımız Üzeyir İlbak, yeni yaşını kutlamaya hazırlana Kardelen Çocuk Dergimizin editörü Elif Tokkal hanımefendiye, Dil ve Edebiyat Araştırmaları, Olağan Şiir ve Olağan Hikaye dergilerimizin editörlerine, yazarlarına, basımda görev alanlara, şubelerimize kadar ulaşmasına vesile olanlara tüm arkadaşlarım adına şükranlarımı sunuyorum.
Uçakta kitap okumayı severim. Eskiden THY’nın bir dergisi vardı. Güzeldi, okuyorduk. Şimdi göremiyorum. Pandemi sonrası kaldırdılar sanırım. Tekrar basılıp dağıtılsa iyi olur düşüncesindeyim. Ben yanıma kitap alıyorum, ama bazıları boş boş sağa sola bakınmakla vakit öldürüyor. THY dünyanın markası. Yolculuğu, yemekleri, dergisi, inişte çalınan müziği, ikramları her biri kendine özgü şeyler. THY na bu kaliteyi kazandıranlara millet olarak şükran borçluyuz. Şimdi yeni gururumuz İstanbul Havalimanı bir başka zenginliğimiz. Bir Türk olarak gurur duyuyorum. Türkiye Yüzyılı diyerek isimlendirdiğimiz yeni yüzyılın başında şaheserlerden birisi. Kim ne derse desin bir şaheser. (Uçaklarda raflara konulan dergilerin tekrar basımı için sayın bakanlarımıza çağrıda bulunuyorum)
Her ilde milletvekili, doktor, yazar, kitap dostu ve sanat dünyasından arkadaşlarımız var. Bu benim için büyük zenginlik. Hangi ile gidersem gideyim orada bir dostum ve arkadaşım olduğunu bilmek ayrı bir güzellik oluyor. Genellikle telefonla ya da mesajla orada olduğumu haber vermeye çalışıyorum. Vakti uygun olanla kısa da olsa bir çay sohbetinde birlikte olmayı bir hazine değerinde görüyorum.
Türkiye Dil ve Edebiyat Deneği Manisa şubesi olarak, Manisa’da ‘Şehir Okumaları’ diye bir projeye öncülük etmeye çalıyorum. Her ay bir ili okumaya devam edeceğiz inşallah. Bu vesile ile tüm illerimiz ve şehirlerimizde çıkan kültür dergilerini derleyerek bir çalışma yapmayı planlıyoruz TDED Manisa şubesi olarak bu çalışmayı proje haline getirip bir kitaplık oluşturmayı düşünüyoruz. 2024 yılında ilk hedeflerimizden birisi bu olacak. Her ilde ikamet eden arkadaşlarımdan bir isteğim var. Kendi illerinde çıkan kültür ve şehir dergilerinden birer sayı da olsa bana ulaştırabilirlerse bana en büyük hediyeyi vermiş olacaklar. Destek verecek olan herkese şimdiden teşekkür ediyoruz.
Her bir arkadaşıma 2024 yılında sağlık, huzur ve bereket dolu bir yıl diliyorum. Selam ve saygı ile.
Dr. Muzaffer Yurttaş
01.01.2024 - İstanbul