BELEDİYELER VE SANDIK!
Sevgili Okurlarım,
Yerel Yönetimler de ilk defa yapılan bir uygulama olmasa da, Halkın önün sandık koyarak, Kentsel yaşama ve yönetimine, katkı ve katılımını sağlamak hem cesaret, hem de takdire şayan olduğu bir gerçektir. Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükcü'nün göreve gelmesiyle başlayan, Çiğli'nin 26 mahallesinde gerçekleştirilen sandık uygulama, 13-16 Haziran 2023 tarihleri arasında. Uygulaması başladı ve bitti. Mahalle muhtarlıklarının yanı sıra Çiğli Belediye önünde, Çiğli İZBAN aktarma merkezinde ve Kasaplar Meydanında sandıklar kurulmuştu. ( Kasaplar meydanında, satırla bıçak yerine çiğli sakinlerinin elinde düşünceleri ile kalemler mevcuttu) Sandık başlarında belediye personeli görev yapariken, (yanlarında Polis, yıkım yapan Kepçeler, kazma ve kürek olmadan) görev icrası yaptılar. Çiğli sakinleri ve vatandaşlar, dört gün boyunca sandıklara giderek ikamet ettikleri mahalle ve Çiğli'nin genel durumuyla ilgili taleplerini ve önerilerini paylaşarak yaşadıkları kentin ortak yönetimine katkı sağlamaya çalışılmışlardır. Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, yaptığı açıklamada, “İlçemizin bugününü ve geleceğini katılımcı bir anlayışla inşa etmeye devam ediyoruz. Kentimizle ilgili kararları “yaptık oldu” anlayışıyla değil, ortak akılla alıyoruz.” diyor. Göreve geldiği 2019 yılından itibaren üçüncü kez sandık uygulaması düzenlemektedir. 13-16 Haziran 2023 tarihleri arasında Çiğli'nin 26 mahallesinde gerçekleştirilen bu “Yönetime ve kentsel yaşama katılım Referandumu vatandaşlarımızla yaptığımız değerlendirme anketlerinde çok güzel iş icrasının geri dönüşümleri olmaktadır.” Referandum sandıkları, seçim sandıklarının oy akımının mesajlarını yerel yöneticilere iletilmektedir. Yapılan bu anket sonucu düşüncelerine saygı duymamak olur mu? Elbette olamaz! Ege bölgesinde bu uygulamanın yapılmasını en çok istediğim ve arzuladığım iki kent var. Manisa’da, Büyük şehir Belediye Başkanlığı, Aydın’da, Didim Belediye Başkanlığı, bu Belediye Başkanları bu tür Referandum sandık uygulamalarına acaba nasıl bakarlar? Diye merak ediyorum. Bu iki belediye arasında yaşam kentlerim olduğundan mekik dokumaktayım. İcraatsal konularını yakinen takip etmekteyim, her iki kentte gönlümü ve elimi taşın altına koyduğum, yüreğimle beraber çırpındığını his ettiğim yaşam merkezidir. Kentinde, Parklarında, pazarlarında, sokak ve kahvehanelerinde konuşulanları ve kentsel hizmet anlayışlarını takip edebildiğim kadar gözlemlemekteyim.
Kapılarını seçim sonrası halka kapatan Belediye Başkanları, esnaflarla, kent sakinleri ile itişip kalkışan, ırkçı kent yöneticiliğini üzerinden atamayan, seçim yaklaşınca, kent dokusunu pembe tablolarla süsleyen, Sporunun sayesinde kazandıklarını unutarak, Sporu katleden, Gençliği umutsuz kılarak, Halkın sosyal yaşantısını törpüleyen, ellerinde Nalıncı keseri ile Rab bana, Rahman bana diye dolaşanlar, Belediye Başkanı seçilirken, 87 Kğr. Gelmekteydiler, seçiklikten sonra terazinin okkasını taşıran, seçildikten sonra belediye hizmetlerine, suya fahiş zamlar yükleyen, seçim yaklaşınca, hizmet ve su ücretlerini indirime tabi tutarlar. Bunlar anlatımın yüzeysel yaklaşımdır elbette! Kent sorunu nelerdir diye kaygıları olmayan, Depremlerle sarsılan ülkemizde, Kent dokusunu katleden, kendilerine ve yakınlarına rant sağlayan, rantsal imar projeleri ve rüşvet iddialarıyla sarsılarak gündemi dolduranlar, Belediye başkanlığı mercisini, Padişahlık sarayına dönüştürerek, kirli havanın etkisinden hapşıranlara, “çok yaşa başkanım” diye çığırtkanlık yaptırıyorlar. Nasıl olsa Partileri tarafından tekrar aday gösterileceklerine inandıklarından, yönettikleri kente hiç mi, hiç hizmet yapayım düşüncesi olmuyor. Siyasi görüşleri doğrultusundaki insanların vasıf ve niteliklerine bakmadan ve Parti başkanlarının isimlerini Cadde, Bulvar, Üst geçitlere ve Köprülere vermektedirler. İtirazım var mı? Hayır ne münasebet, haddimize bile değil. İlçe Belediyeleri Manisa da çırpınarak çalışıyor, Büyük Şehir Belediyesi göbeğini şişirerek kentte makam araçları ile dolaşıyor. Nasıl olsa ilçe belediyeler çalışarak kenti güzelleştiriyorlar!
Aydın Didim’de Tersi Yaşanıyor, Aydın Büyükşehir Belediyesi çalışıyor. Didim ilçe değimi? Neden diğer ilçe Belediyeler gibi, Didim Belediyesi çalışarak halkla bütünleşemiyor? Neden halk Belediye binasına girerken ürkerek, çekinerek, korkarak giriyor, bu ayrı bir konumu? Şahsım olarak Didim Belediyesine bir kuruş borcum bile yok. Fazlasıyla alıyor! Didim belediyesinin esnaflık yaptığım Kafeterya işlettiğim dönemimde, işportacı muamelesine tabi tutarak, iş yerimden götürdüğü, masa, sandalye, sehpa, şezlonglar ve şemsiyeleri 3 Yıl oldu iade etmedi. İki defa yazılı, bir defa internet üzerinden, iki defada Gazete köşe yazım aracılığı ve iki defada şifahî müracaat etmeme rağmen sonuç alamadım. Bu yazım acaba bir açık çağrı niteliği taşır mı? ne dersiniz! Didim belediye başkanından üç defa randevu istedim, kimliğimi belirten kartvizitimi de bıraktım, randevu almak mümkün değil, Odasında yalnızda otursa sekreteri, toplantı yapıyor diyor. Randevu almak için beklesen dahi sonuç alamıyorsun.
Bir belediye olayı sıcağı sıcağına bu hafta Van’ın Tatvan ilçesinde yaşanıyor. Gazeteci Sinan Aygül’ün bugün uğradığı hakaret ve fiziksel saldırı sonrasında Türkiye Gazeteciler Federasyonu bir açıklama yaparak “ Gazeteci Sinan Aygül’e fiziksel şiddet uygulayan Tatvan Belediye Başkanı Koruma Görevlisi ve olayı ayırmaya çalışan vatandaşlara silahını göstererek tehdit eden polis Memurunu şiddetle kınıyoruz, bu kişilerin cezasız kalmamalarını istiyoruz. İlgilileri göreve davet ediyoruz.” Diyor.
Belediye kapılarında, Vatandaş ve Gazetecilerin mağduriyetleri sonuçlanır mı? çok, çok bekleriz, sonuç elbette yok! Sonuç Referandum Sandığında değil! Oy sandığında galiba!
Sağlıklı yaşayın sağlıcakla kalın.