Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakan Erdoğan’ın Ermenilere taziye mesajı konusunda, “Öz güveni olan sivil toplumun göstergesi bence. Sayın Başbakan gibi muhafazakar birinin yeni bir tarzı ifade etmesi bence çok olumlu, yeni bir sayfa" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül Alman mevkidaşı Joachim Gauck ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Gül yaptığı konuşmada, her alanda yakın işbirliğinin olduğuna dikkat çekerek Almanya’ya teşekkür etti.
Görüşmede, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecini konuştuklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, kendilerinden yeni fasılların açılması için destek istediğini aktardı.
Almanya’da yaşayan 3 milyon Türk’ün ilişkilerde önemli bir rol oynadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül şunları dedi:
"Bütün bunlar iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar sağlam olduğunu göstergesidir. Çifte vatandaşlık konusundaki atılan adımlardaki memnuniyeti paylaştım. Cumhurbaşkanı’nın aşırı sağcılar tarafından katledilenlerin Türklerin aileleri ile ilgili açıklamalarından duyduğumuz memnuniyeti kendisiyle paylaştım. 40 milyar dolara yaklaşan bir ticaret hacmimiz vardır. 5 bin Alman firması Türkiye’de faaliyet göstermektedir. 7 milyar dolara yakın Türkiye’de Alman yatırımı vardır."
Almanya Cumhurbaşkanı Gauck ise Kahramanmaraş ziyareti sırasında, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Alman Silahlı Kuvvetler arasındaki işbirliğini gördüğünü söyledi.
Gauck konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Anayasa Mahkemesi Başkanı neden bu kadar sert konuştu? Bu kadar seçim gücü varken, hükümet neden yargıya müdahale etmeli? Gerçekten demokrasiyi güçlendirecek mi? Bu gerçekten demokrasiyi güçlendirecek mi? Bu soruları birbirimize soruyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı kendi görüş açısına sahiptir bu konuda ve bunu da ifade ediyor. Toplumlara arasındaki ilişkiyi takdir ettik. Sayın Cumhurbaşkanı’ndan Avrupa Birliği ve değerlerine bağlılıktı duyduğumuz. Türkiye’nin benimsediği değerler Avrupa Birliği değerleridir.”
Gauck, Türkiye’nin, Avrupa Birliği ile ilişkilerini ile ilgili ise “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olup olmayacağı sorgulanmıyor. Hukuk, insan hakları fasılları açıldığında, Türkiye ile müzakereler ivme kazanmayacak mı? Demokrasi herkesin hem fikir olduğu yer olamaz. Demokrasi sistematik bir diyalog halidir. Bu toplum kendi içinde müzakereleri sürdürecek” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Gül, twitter tartışması ile ilgili Başbakan Erdoğan’ın söylemleri üzerine soruya da, “Türkiye’de herkes söylemek istediğini rahat söyleyebildiğini olduğu söyledim. Sayın Başbakan ile twitter’ın ofis açması ve vergi ödemesini söylüyor. Böyle bir arzu yanlış değil” şeklinde konuştu.
Gauck, twitter tartışması ile ilgili olarak, “Böyle bir görüşmede aynı temelden hareket edeceğiz. Saygı ve takdirimi ifade edeceğim. Böyle bir başarılı politikacı ile tanışmaktan memnun olacağım. Onun yanıtlarını duymaktan memnun olacağım. Hükümetin tehdit altında olduğunu düşünmüyorum. Bunu mutlaka ifade edebileceğim” diye konuştu.
Gauck, Avrupa Birliği ve Almanya’nın Türkiye’ye bakışı ile ilgili bir soruya şöyle cevap verdi:
“Türkiye’nin Avrupa Birliğine olumlu yaklaşıyor. Zamanlama ilgili farklı görüşleri var. Fakat 2-3 yıldır siyasetçilerin dışında toplumlar var. Hükümetler boşlukta değiller. Yabancılık, kültürel, dini geleneklerden dolayı bazı toplumlarda Türkiye’nin hızlı üyeliği konusunda bazı tereddütler var. Zamanlama açısından farklı görüşe sahip olsalar da sürecin devam etmesi konusunda çaba sarf ediyorlar.”
Gauck, Ermeni taziye mesajı konusunda, “Almanya’da gurur anlamında milli bilincimiz yok. Burada güçlü bir devletin bu mesajları kabul etmesi, güçlü bir devletin eleştirel sorulara maruz kalması zor olabiliyor. Öz güveni olan sivil toplumun göstergesi bence. Sayın Başbakan gibi muhafazakar birinin yeni bir tarzı ifade etmesi bence çok olumlu, yeni bir sayfa. Bana çok ilginç geliyor” dedi.
(İHA)