Soma'ya Termik Santral

MANİSA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Manisa, ülkemiz toplam kurulu gücünün yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Manisa, ülkemiz toplam kurulu gücünün yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturuyor. Manisa’ya 12 yılda toplam 9 milyar sadece enerji alanında 577 milyon lira yatırım yaptık" dedi. 


Manisa Soma Termik Santrali’nin temel atma töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla gerçekleşti. Termik santral kurma şartı ile rödovans ihalesini alan Hidrogen Şirketi, Manisa Soma’da 153 milyon ton kömür rezervli sahada 510 megavat kapasiteli 2,9 milyar kilovatsaat yıllık elektrik enerjisi üretecek santralı kuracak. Kurulacak santral, yaklaşık 2 bin 600 kişiye istihdam sağlayacak. 
Santralın temel atma töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Manisa, ülkemizin toplam kurulu gücünün yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturuyor. Manisa’ya 12 yılda toplam 9 milyar sadece enerji alanında 577 milyon lira yatırım yaptık" dedi. 


Temeli atılan santrale 1,6 milyar dolarlık yatırım yapılacağını belirten Yıldız, tesisin 2017’de devreye girmesiyle birlikte 1 milyar dolar daha az doğalgaz ithal edileceğini açıkladı. Manisa’nın elektrik tüketiminin yüzde 83’ünün sadece bu santralden sağlanmış olacağını ve Soma’da ayrıca 205 milyon tonluk yeni linyit rezervine ulaştıklarını bildiren Yıldız, "Dünyada elektrik üretiminin yüzde 30’u kömürden sağlanıyor, başkaları yapacak biz yapmayacağız böyle şey olur mu? Mahallenin delisi biz miyiz? Kömür yatırımları yaparken bizi zeytin ağaçlarını azaltıyorsunuz diye eleştiriyorlar. 12 yıl önce 91 milyon adet zeytin ağacı vardı, bugün 161 milyon adet var. Biz çevreyi kirletmeyeceğiz. Çevreye rağmen değil çevreyle beraber bu enerji yatırımlarını yapacağız. Şu ana kadar Soma’nın yanı sıra Adana-Tufanbeyli, Bursa-Keles, Kütahya-Tunçbilek, Bingöl-Karlıova’daki sahaları özel sektöre devrettik. Bu sahalarda toplam bin 230 MW kurulu gücünde santraller yapılacak. Diğer yandan Bolu-Göynük, Eskişehir-Mihalıççık, Şırnak-Silopi’de toplam bin 370 MW’lık santrallerin inşası sürüyor. Ayrıca Afşin-Elbistan, Karapınar-Ayrancı, Eskişehir-Alpu gibi büyük kömür rezervimizin olduğu sahalara da yeni santraller yapılacak. Ülkemizdeki tüm kömür sahalarımızda yaklaşık 17 bin MW termik santral kurma potansiyeli bulunuyor. Bu yaklaşık 20 milyar dolarlık bir yatırım demektir. Bu da yeni istihdam alanları, sanayimizin gelişmesi ve ekonomiye katma değer demektir. Hedefimiz 2023 yılına kadar elektrik üretimimizin üçte birini kömürden karşılamaktır" ifadelerini kullandı. 

(İHA)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.