Manisa’nın Çöpünden Elektrik Üretilecek

MANİSA

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından kısa bir süre önce faaliyete geçirilen ve Türkiye’nin en modern katı atık bertaraf tesisi olan Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi, Mahalli İdareler İşverenleri Sendikası'na üye belediyelerin belediye başkanları ve genel müdürlerini ağırladı. Manisa’daki çöplerin nasıl geri kazandırıldığına tanıklık eden başkanlar tesise hayran kalırken, 2020 yılında tesisin çöpten elektrik enerjisi üretimine başlayacağı kaydedildi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Turgutlu Belediyesinin ev sahipliğinde Mahalli İdareler İşverenleri Sendikası'nın (MİS) ikinci toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda başkanlar karşılıklı fikir alışverişinin yanı sıra Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Turgutlu Belediyesi tarafından hayata geçirilen projeleri de yerinde inceleme fırsatı buldu. MİS’e üye belediyelerin belediye başkanları ile su ve kanalizasyon işletmeleri genel müdürleri Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından kısa bir süre önce faaliyete geçirilen Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisini inceledi. Tesis hakkında Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanı Ertuğrul Yıldırım başkanlara bilgi verirken, misafirler tesisi dikkatle inceledi. İnceleme Gezisine Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Yaşar Coşkun da katıldı. Tesisin Manisa ve ülke için büyük bir kazanç olduğu yönünde hemfikir olan başkanlar Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve ekibine hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

“Gündemimiz yoğun”
Tesiste yapılan incelemenin ardından bir değerlendirmede bulunan Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, “Burada sendikamıza üye olan belediyelerimizi, belediye başkanlarımızı, su ve kanalizasyon işletmeleri genel müdürlerimizi misafir ettik. Bunun ilk ayağını daha önce Bartın’da gerçekleştirmiştik. İkinci ayağı Manisa’da oldu. Gündemimiz de yoğundu. Özellikle hem bu taşeron işçilerle ilgili belediye başkanlarımız arasındaki bilgi akışını, bilgi alışverişini, yaşanabilecek sıkıntıları istişare ettik. 2020’den sonra yaşanması olası bir takım sıkıntıları görüştük. Bu meydanda da belediye başkanlarımızla yaptığımız hizmetleri, yapılan hizmetlerin tanıtımını ve bunların paylaşımı konusunda da bir fırsat ortaya çıktı. Bugün özellikle Türkiye’de çok ses getiren ve yakın tarihte açtığımız, Turgutlu’yu da ilgilendiren ve çöpümüzün geldiği Manisa, Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesislerini misafirlerimize gösterme ve tanıtma imkanı bulduk. Karşılıklı bir istişare etme, yerel yönetimlerin, yerel sıkıntıların paylaşımı, bunların çözümü açısından çok verimli bir çalışma olduğunu söyleyebilirim. Bunların devamı da gelecek” dedi.

“Tesis Manisa ve ülkemiz için büyük bir kazanç”
Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisinin büyük bir kazanç olduğunu kaydeden Mahalli İdareler İşverenleri Sendikası Genel Başkanı ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, “Manisa Büyükşehir Belediyesinin halka hizmetle ilgili yapmış olduğu bu güzel hizmetleri yerinde görmek ve tespit etmek bizlere de nasip oldu. Gerçekten Manisa’ya yakışır, çöplerin bertaraf edilebileceği güzel ve büyük bir tesis olmuş. Burada öğrendik ki çöpler enerjiye dönüşecek. Bunun da bizim ülkemiz için bir kazanç olarak düşünüyorum. Çöpleri bertaraf etmek kadar sıkıntılı bir iş yoktur. Biraz sıkıntılı bir durumdur çöpler. O çöplerin tamamen bertaraf edilmesi Manisa için ve ülkenin de enerjisine katkısı önemli bir kaynak olacaktır. Her şeyden evvel Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımızı ve hizmet veren dostlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.



Manisa'nın çöpü elektriğe dönecek
Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanı Ertuğrul Yıldırım da tesis hakkında şu bilgileri verdi:
“Burada mevcutta bulunan 5 ilçenin atıkları her gün gelerek işleniyor. Mevcuttaki tesisimiz günlük 650 ton işleme kapasitesine sahip bir tesis. Yeni ÇED revizyonumuzla günlük 2 bin ton atık işleme kapasitesine sahip bir tesis olarak faaliyet gösterecek. Tesisimize şuan 5 ilçenin atığı gelmekte. ÇED revizyonundan sonra 17 ilçenin tümünün atıkları gelecek. Buraya gelen atıklar hiç el değmeden petini, alüminyumunu, demirini, naylonunu, kağıdını otomatik olarak ayırıp balyalayıp satışa hazır hale, hammadde olarak kullanıma hazır hale getiren bir tesis. Burada oluşan organik atıklar tesisin hemen yan tarafından bulunan kompost alnında işlemler görerek komposta dönüp gübre olarak parklarımızda, bahçelerimizde ve ağaçlandırma alanlarında kullandığımız bir atık türevi oluşturmakta. İlerleyen zamanlarda malum çöpün yoğunlaşmasıyla birlikte oluşacak metan gazıyla birlikte elektrik enerjisi üretilecek bir tesis haline gelecek. Biz şuanda zaten mevcutta 6 tane düzensiz katı atık sahasından elektrik üretimini gerçekleştiriyoruz. Burada son yaptığımız düzenleme ile inşallah 2020’ye kadar yakma tesisimizi de kurup geri dönüşümü mümkün olmayan atıkların tamamının yakılarak, elektrik enerjisi olarak katma değere kazandırmayı planlıyoruz.”
Tesisi gezen başkanlar daha sonra Turgutlu ilçesinde temaslarda ve ziyaretlerde bulunmak üzere Manisa’dan ayrıldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.