Trump Ağzındaki Baklayı Çıkardı! Dünya Sarsıldı...

GÜNDEM

Katar krizinin başında Twitter mesajlarıyla Doha yönetimini bombardımana tutan ABD Başkanı Trump, yine Suudi Arabistan'ın yanında saf tuttu. ABD lideri, "Kral Selman ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi tam olarak ne yaptıklarını biliyorlar. Şu kötü davrandıklarından bazıları yıllarca ülkelerini sağdılar" dedi. Veliaht Prens Muhammed bin Selman da "İran'ın milislere füze vermesi, doğrudan askeri saldırganlıktır" ifadesini kullandı.

Haziran ayındaki Katar krizinde düğmeye kendisinin bastığını Twitter mesajlarıyla dünyaya ilan eden ABD Başkanı Donald Trump, Suudi arabistan'daki siyasi depremde de rol aldığını üstü örtülü olarak açıkladı.

Yine Twitter hesabından mesajlar paylaşan Trump, gözaltı dalgasında Kral Selman bin Abdulaziz ile Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın yanında saf tuttu.

ABD lideri, "Kral Selman ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi tam olarak ne yaptıklarını biliyorlar. Şu kötü davrandıklarından bazıları yıllarca ülkelerini sağdılar" dedi.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman da İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'la yaptığı telefon görüşmesinde "İran'ın milislere füze vermesi, doğrudan askeri saldırganlıktır" ifadesini kullandı.

İşte Katar tweetleri

Trump, Katar'ın Suudi Arabistan'ın başını çektiği ülkeler tarafından tecrit edildiği Haziran ayı başındaki krizde de benzer sözler sarfetmişti:

"Orta Doğu'ya yaptığım ziyarette, Radikal İdeoloji'ye artık finansman sağlanmamalı dedim. Liderler Katar'ı işaret etti - bakın!

Suudi Arabistan Kralı ve 50 ülkeyle yapılan görüşmelerin işe yaradığını görmek çok güzel. Radikal örgütlerin finansmanına karşı katı bir tutum takınacaklarını söylediler ve tüm oklar Katar'ı işaret ediyordu. Belki de bu, terörizm felaketi için sonun başlangıcı olur."

400 milyar dolarlık anlaşma

Peki Katar krizinin çıkışından bu yana neler oldu? Mayıs ayında ilk yurt dışı ziyaretini yaptığı Suudi Arabistan'dan 400 milyar doları aşan bir anlaşmayla ülkesine dönen ABD liderinin cebindeki anlaşmanın 100 milyar doları silah satışıydı. Trump, Körfez krizinin mağduru olan Katar'la da Haziran ayı içerisinde silah anlaşması yaptı.

Washington krizin bitmesi için diplomatik çaba gösterse de henüz tabloda değişen hiçbir şey yok.

Can düşmanları karşı karşıya

Kasım ayına gelindiğinde ise Ortadoğu'nun nur topu gibi bir değil iki yeni krizi var artık. Ezeli can düşmanları Suudi Arabistan ve İran, yine karşı karşıya.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin istifasıyla başlayan siyasi depremde yıllardır iç savaşın bitmediği Yemen'den Suudi Arabistan'a füze fırlatıldı. Saatler sonra ise yolsuzluk operasyonu adıyla gözaltı dalgasına girişildi. 11 prens, dört bakan ve birçok resmi yetkili gözaltına alınırken, bir prensi taşıyan helikopter Yemen sınırında düştü.

Riyad yönetiminden yapılan son açıklamada, gözaltı dalgasının ilk adım olduğu ve devamının geleceği duyuruldu.

İran destekli Husilerle Yemen'de yıllardır savaşan Suudi Arabistan, dün Tahran yönetimine sert suçlamalar yöneltti. İran'dan aynı tonda yanıt geldi, gece saatlerinde ise bu kez Suudi Arabistan "Hizbullah'ın Suudi Arabistan'a yönelik hareketleri sebebiyle Lübnan'ı savaş ilan eden bir ülke olarak göreceğiz" açıklamasını yaptı.

Hizbullah ve İran, on yıllardır bölgedeki en önemli müttefikler olarak öne çıkıyor.

Suriye'de muhalifleri destekleyen Suudi Arabistan, Şam rejiminin yanında duran İran'la yıllardır dolaylı olarak mücadele ediyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.