Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "İki buçuk milyon varile geldiği zaman artık bardak taşacaktır. O yüzden o zamana kadar bir uzlaşı noktasının bulunmasını temenni ediyoruz" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak Kürt Yönetimi ve Bağdat Yönetiminin anlaşmazlığı nedeniyle Yumurtalık boru hattında depolanan ham petrolle ilgili açıklama yaptı. Erbil'le Bağdat yönetiminin uzlaşmasından yana olduklarını kaydeden Yıldız, şöyle konuştu: "Aralarında kurulan komite fikir birliğine varmış değil. Ancak bir yandan bir buçuk milyon varile ulaşan petrolü biz Yumurtalık'taki depolarda muhafaza ediyoruz. Bu Irak'ın kendi petrolüdür. Kendi içerisindeki anayasası içerisinde belirlemiş olduğu haklarla beraber dağıtılacaktır. Ancak, bu iki buçuk milyon varile geldiği zaman artık bardak taşacaktır. O yüzden o zamana kadar bir uzlaşı noktasının bulunmasını temenni ediyoruz. Biz başından beri söylediğimiz Bağdat'ın refakati dahilinde çünkü petrol onların Bağdat'ın Kuzey Güney demeksizin Irak'ın tamamının. O yüzden miktarının belirlenmesi bunların paralandırılması ve bankalarımızdaki hesaplarında bunların bloke edilmesiyle alakalı bütün şeffaf muhasebe anlayışımızla devam edecek. Ama bu süreç gittikçe iki buçuk milyon varile yaklaştığımızı gösteriyor. Ondan sonra dünya piyalasalarına Irak bunu sevk etmek isteyecektir."
Erbil'le Bağdat'ın henüz bir mutabakata varmadıklarını bildiren Yıldız, şunları söyledi: "Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nda boş kapasite var. Buradan Irak'a ait her petrolün geçmesi mümkün şu anda Türkiye bunlar için hazır. Hem Irak'ın hem de bölgenin normalleşmesiyle alakalı önemli bir gelişmeden bahsediyoruz. Erbil ve Bağdat'ın bu manada bir uzlaşı sağlayacağını umut ediyorum."
Petrolün ne zaman sevk edileceği sorusu üzerine Bakan Yıldız, "Bu Irak'ın sevk etmesine bağlı. Irak'ın ürettiği kadar iletiriz ilettiğimiz kadar da sevk ederiz zincir böyle" diye konuştu.
Yıldız, "Katkılı petrol ürünlerinde yaşanan düşüşün devam edip etmeyeceği" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Katkılı ürünler serbest piyasada kendi halinde salınıyor. Ona bizim herhangi bir müdahalemiz yok. Döviz ve petrol fiyatları temel belirleyici. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun bir açıklaması oldu. Herhangi bir tavan taban fiyat uygulamaya gerek kalmadan bunu dağıtıcı firmaların mutlaka dikkate alacağını söylemiştik. Şu anki miktarları bu kadar. Gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz. Ama burada önemli bir konu 109 dolar civarında seyreden ham petrol fiyatlarının düşmesi ve dolar kurulunun paritesinin de düşmesini beklemektir. Bunu elde ettiğimiz an daha fazla önemli bir düşüş sağlanacaktır."
(İHA)
(İHA)