Manisa Celal Bayar Üniversitesi Atık Yağları Değerli Ürünlere Dönüştürüyor

GENEL

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Atık Yağları Değerli Ürünlere Dönüştürüyor

Manisa Celal Bayar Üniversitesi, atık yağları geri dönüşümle değerli ürünler haline getirerek çevresel ve ekonomik katkılar sağlıyor. Bio dizel olarak araç yakıtı şeklinde kullanılabilen atık yağlar, ayrıca gliserin ve sabun olarak da değerlendirilebiliyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fizikokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Abalı, Kanal 45 İmtiyaz Sahibi İsmail Aydın’a, atık yağların bio dizel olarak değerlendirilmesinin çevresel ve ekonomik katkıları hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Abalı, atık yağların geri dönüşümü ile elde edilen ürünlerin, çevre ve ekonomi açısından önemine değindi.

Kanal 45 yayın koordinatörü ve imtiyaz sahibi İsmail Aydın, MCBÜ Atık Yağ Değerlendirme Laboratuvarında Prof. Dr. Abalı’nın konuğu oldu. Aydın, "Atık dediğimizde aklımıza katı atık geliyor ama sıvı atıklar da çevreyi çok kirletiyor ve bertaraf için çalışmalar gerekiyor. Siz bu anlamda da güzel çalışmalar yapıyorsunuz," diyerek çalışmanın çevre açısından önemine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Yüksel Abalı, "Biz burada atık kızartma yağlarını değerlendiriyoruz. Atık kızartma yağları evlerde, iş yerlerinde, yemekhanelerde büyük miktarlarda açığa çıkıyor. Ülkemizde yılda yaklaşık 1.6 milyon ton yağ tüketiyoruz. Bu yağın yaklaşık yarısını ülkemizde üretiyoruz, yarısını da dışarıdan ithal ediyoruz. Bu 1.6 milyon ton yağdan ise 350 bin ton atık yağ oluşuyor. Kızartma yağı kullanılamaz halde yağ oluşuyor. İşte bu atık yağların maalesef ancak yüzde onu, yani 35 bin ton kadarı geri kazanılabiliyor. Biz burada bu geri kazanma miktarını biraz daha nasıl arttırabiliriz diye bir çalışma başlattık. Bu yağların gıda sektöründe tekrar kullanılması kesinlikle yasak. Lavabolara dökülmesi yasak, sadece bu yağlar bio dizel üretimi için kullanılabiliyor. Biz de burada Bio Diesel tesisimizde temizliyoruz," dedi.

100 litre atık yağdan 100 litre bio dizel elde edildiğini ifade eden Abalı, işlemler sırasında 100 litreye 20 litre metanol (metil alkol) kullanıldığını ve metil alkol kadar gliserin elde edildiğini belirtti.

Bu çalışmanın çevresel ve ekonomik katkılar sunduğunu vurgulayan Abalı, geri dönüşümün önemine dikkat çekti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.