Manisalı çiftçiyi dolu vurdu

EKONOMİ

Manisa’da dün etkili olan dolu yağışının zararları tespit edilirken, bazı bölgelerde dolu nedeniyle üzüm bağlarında henüz yeni oluşan üzüm salkımları yerlere döküldü.Manisa’nın Alaşehir, Sarıgöl, Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara...

Manisa’da dün etkili olan dolu yağışının zararları tespit edilirken, bazı bölgelerde dolu nedeniyle üzüm bağlarında henüz yeni oluşan üzüm salkımları yerlere döküldü.

Manisa’nın Alaşehir, Sarıgöl, Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçelerinde dün etkili olan dolu yağışı çiftçiyi vurdu. Yaklaşık 15 dakika süren dolu yağışı bazı üzüm bağlarında henüz yeni tomurcuklanan üzüm salkımlarının yerlere dökülmesine, dalların ise kırılmasına neden oldu. Manisa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Tarım Komisyonu Başkanı Ali Uçak da, dolu yağışı sonrasında zarar gören bölgelerde inceleme yaparak üreticilerden meydana gelen zararlar hakkında bilgi aldı.

Alaşehir ilçe merkezinde de şiddetli olan dolu yağışı sonrasında hasar tespit çalışmalarına başladıklarını söyleyen Uçak, "Dolu yağışına karşı tek çözüm örtü sisteminin yaygınlaştırılmasıdır. Devletimiz TARSİM olarak üreticimize destek veriyor. Ancak dolu sigortası yerine örtü sisteminin yaygınlaştırılmasının daha uygun olacağını düşünüyoruz. Devletimiz zaten doludan zarar gören üreticilerimize dolu zararı adı altında ödeme yapıyor. Bu para çöpe gidiyor. Bunun yerine üreticilerimize 5-10 yıllık kredi verilerek örtü sisteminin yaygınlaştırılmasını sağlamalı. Üreticilerimiz de TARSİM sigortası yaptırırken, sadece soğuğa karşı don sigortası yaptırtmak zorunda kalacaktır. Dönüm başı yaklaşık 3 bin TL olan örtü sistemine kredi desteği vermesinin daha uygun olacağını düşünüyoruz. Üreticiler 5-10 yıla paylaştırılan borçlarını rahatlıkla ödeyebileceğine inanıyoruz" diye konuştu.

"Doludan zarar görenlerin borçları ertelenmeli"

Dolu yağışı nedeniyle zarar gören çiftçilerin borçlarında erteleme yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen Uçak, "Doludan zarar gören üreticilerimizin borçları ertelenmeli. Ancak kredi kullanan üreticilerimizin kredisi ertelenirken, kredi kullanımı da kapanmamalı. Çünkü zaten üreticimiz kredisini ödeyemiyor. Bir yıl sonraki üretim için bağının işçiliğini, budamasını, gübrelemesini, yaprak alımını nasıl yapacak. Borcunu ödeyemeyen üretici bu kez özel bankalardan kredi kullanmak zorunda kalıyor. Zaten borçlu olan üreticimiz daha da büyük borcun altına girmek zorunda kalıyor. Devletimiz güçlüdür. Devletimiz doğal afetlerden zarar gören üreticilerimizin borçlarını mümkünse faizsiz 5 yıla yayarak, ertelemesini talep ediyoruz. Çünkü doludan zarar gören üreticimiz ürününü kaybettiği zaman, 1 yıllık zararını ancak 5 yılda telafi edebilir" dedi.

Sarıgöl Dindarlı Mahallesi’nde çiftçilik yapan Sinan Genceli ise bağında yüzde 70 oranında hasar meydana geldiğini belirterek, "Bağımda yaklaşık yüzde 70 dolu hasarı var. Bankalardan kredi kullandım. Bu kredileri ödemem mümkün değil. Benim bağım sigortalı ama, sigorta tespit komisyonlarının da raporları daha itinalı hazırlamalarını, tespitlere yine bu bölgeden raportörlerin gelmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Örtü sistemiyle bağını kurtardı

Sarıgöllü üzüm üreticisi Ahmet Bayer ise 14 dönüm bağ alanını örterek doludan zarar görmesini engelledi. Bayer, "Dönüm başı maliyeti yaklaşık 2 bin 500-3 bin TL olan örtü sistemi ile bağımı doludan koruyorum. Bir örtü sistemi yaklaşık on yıl kullanılabiliyor. Devletimiz üreticilerimize bu konuda kredi desteği verirse daha da yaygınlaşabilir" dedi.

Dolu yağışları nedeniyle Manisa il genelinde üzüm bağlarında ve kiraz bahçelerinde gerçekleştirilen hasar tespit çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.