Manisa’da leyleklere ilk halkalama gerçekleştirildi

ÇEVRE

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğünde çiftçi dostu leyleklerin halkalanma çalışması Manisa’nın Şehzadeler ilçesinden başlatıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğünde çiftçi dostu leyleklerin halkalanma çalışması Manisa’nın Şehzadeler ilçesinden başlatıldı.

Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Hamzabeyli ve Karaağaçlı Mahallelerinde yavru leyleklere ilk halkayı 4. Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu taktı. Ege Üniversitesi Bilimcileri Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Doç. Dr. Ortaç Onmuş ve yüksek lisans öğrencisi Ahmet Kaya tarafından yürütülen halkalamanın ilk gününde 17 leyleğin halkalanması tamamlandı.

Gençoğlu, bilimsel olarak en iyi tanınan, en kolay araştırılan ve en çok merak uyandıran canlıların başında kuşlar geldiğine dikkat çekerek, “Çevre sağlığının en iyi göstergelerinden biri kuşların sayılarındaki artış ve azalmaları gözlemektir. 100 yıldan fazla bir süredir birçok ülkede milyonlarca kuş halkalama yöntemiyle araştırılmaktadır. Her birinde özgün bir numara olan ve kimlik niteliği taşıyan, hafif, uzun yıllarca bozulmayan halkalar kuşların ayaklarına takılarak kuş göçleri ve kuş sayılarındaki değişiklikler takip edilir. Üzerinde kuşun halkalandığı ülkenin adını ve ülke halkalama merkezinin adresini taşıyan bu halkalar yardımıyla kuşlar gözlenir, takip edilir. Yakalanırsa ya da ölüsü bulunursa kuşun nereden geldiği öğrenilir. Böylece bizler de Afrika kıtasının en ucu olan Cape Town’da halkalanan 7,8 gram ağırlığındaki Kırlangıcın öyküsünü Türkiye’de, Iğdır’da halkalanan 7,2 gram ağırlığındaki Kırlangıcın öyküsünü ise Zambiya’da öğrenebiliyoruz. Leylekler ise insana yakın olmayı, yerleşim yerlerinde yuva yapmayı sever. Leylekler sazlık ve sulak alanlarda kurbağalar, sürüngenler, küçük memeliler, çekirgeler ile beslenirken, tarım alanlarında da istenmeyen böcekleri ve zararlıları yok ederek çiftçimizin dostu olmuşlardır” dedi.

Manisa, İzmir, Aydın ve Muğla İllerini içine alan DKMP 4. Bölge Müdürlüğünde 767 elektrik direği üzerinde tespiti yapılan leylek yuvalarının platformla yükseltilmesi çalışmalarının ise 2014 yılından bu yana Av ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü koordinasyonunda sürdürülmekte olduğunu dile getiren Gençoğlu, “Bu kapsamında Ege Üniversitesi Rektörlüğü ile imzalanan protokolle birlikte Manisa, İzmir illerimizde Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş, Muğla, Aydın illerimizde ise Aydem Elektrik Dağ. A.Ş. ile işbirliği içerisinde bugüne kadar 495 yuva yapay leylek yuva platformları ile değiştirilmiştir. Böylece leyleklerin hayatlarının riske atılmaması, enerji kayıplarının önüne geçilmesi ve leylek yuvası kaynaklı muhtemel yangın risklerinin önlenmesinde önemli mesafe alınmıştır” şeklinde konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.