Dezavantajlı Gruplara İnternet Erişimi

BİLİM-TEK

Manisa'nın pilot il seçildiği Dezavantajlı grupların internete erişimleri için gerekli altyapının kurulması amacıyla hazırlanan ‘Kütüphan-e Türkiye’ projesi Manisa İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

 Manisa'nın pilot il seçildiği Dezavantajlı grupların internete erişimleri için gerekli altyapının kurulması amacıyla hazırlanan 'Kütüphan-e Türkiye' projesi Manisa İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Microsoft'un kurucusu Bill Gates tarafından kurulan Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın dezavantajlı bireylerin bil ve iletişim teknolojilerine erişimlerinin önündeki engellerin azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla Küresel Kütüphaneler Girişimi başlatıldı.


Türkiye'de de bu girişim doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi'nin işbirliği ile 2013 Temmuz ayında 'Kütüphan-e Türkiye' pilot projesi başlatıldı. 28 ay sürecek proje'de Türkiye'deki 7 bölgeyi temsil eden 26 ildeki 78 halk kütüphanesi'nde toplumdaki dezavantajlı bireylerin internete erişimleri için gerekli altyapının kurulması hedefleniyor. Pilot proje sonunda hazırlanacak ülke raporu ile projenin tüm Türkiye'de uygulanmasına yönelik yol haritası ortaya çıkarılacak. Proje hakkında bilgi veren İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ayşin Kibrit, yapılan araştırmalara göre dezavantajlı kesimlerin yüzde 36'sının internet masraflarını karşılayamadığını, yüzde 22'sinin ise kullanma becerisine sahip olmadığı için bu hizmetten yararlanamadığını söyledi. Kibrit, "Vatandaşlar arasında bilgiye erişimde eşitsizlik bulunan bir ülke bilgi toplumu hedefine nasıl ulaşabilir? Bu sorun neredeyse tüm dünya ülkelerinde görüldüğü için ne yapılacağına ilişkin çözümler üretilmeye çalışılmaktadır. Çeşitli ülkelerdeki örnekler Halk kütüphanelerinin bu konuda devreye girilebileceğini gösterdi. Vakıf bu çerçevede Küresel Kütüphaneler Girişimini başlattı. Bu girişim, gelişmekte olan ülkelerdeki Halk kütüphanelerinde çağdaş bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılması amacıyla hazırlanan projelere kaynak sağlıyor" diye konuştu.



Projenin 3 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanlığı'nın himayesine alındığını dile getiren Kibrit, "Manisa İl Halk Kütüphanesi de proje kapsamında ve yoğun kullanıcı potansiyeli bulunan bir kütüphane olarak belirlenen tüm çalışmaları sosyal sorumluluk bilinci içerisinde en iyi şekilde yerine getirecektir" diye konuştu. Projeyi duyurmak için gerekli çalışmalar yapılacağını ifade eden Kibrit, "El ilanları ile kahve kahve dolaşıp duyuru ve bilgilendirmeler yapacağız. Muhtarlıklarla görüşeceğiz. Belediye ile de iletişime geçerek ücretsiz bir servisle bu kişilerin buraya gelmesini sağlayabiliriz. Dezavantajlı grupların içerisinde yaşlılar, ev hanımları, işsizler olduğu için bu yöntemleri kullanarak buraya çekmeye çalışacağız." dedi. Manisa İl Halk Kütüphanesi'nin pilot illerden biri olmasının büyük bir avantaj olduğunu belirten Manisa Kültür ve Turizm İl Müdürü Erdinç Karaköse, "Kütüphanemiz Türkiye'nin en iyi hizmet veren kütüphanelerinden biridir. Bu anlamda en iyi hizmeti vermesi için elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı.
Proje ile dezavantajlı bireylerin e-devlet uygulaması ve diğer internet üzerinden yürütülen kamusal faaliyetlere ulaşması ve bilgiye erişime kolaylaştırıcı destek hizmet verilecek. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.