AHLAK ve İNSAN
Değerli Dostlarım Bugün 18.02.2022 Mübarek CUMA günüdür.İnsanın kendisi dâhil, varlıkla ve insanlarla ilişkilerin de nasıl davranması ya da davranmaması gerektiğini gösteren genel olarak uyulması beklenilen kurallar ve yapılması gereken görevlerin tümüne AHLAK denir.
Müslümanların güzel ahlaklı olmaları İslamın temel amaçlarındandır. İslam dini en son en mükemmel din olduğu için islamın ahlak kuralları da en son en mükemmel, en yüce ahlak kurallarıdır. Ahlaki değerleri yerinde olan toplumlarda, suç, cinayet ve hırsızlık gibi olaylara oldukça az rastlanır olaylardır. Çünkü ahlak insanları bir araya getirerek, saygı ve empati kurmayı amaçlar. Ahlak bir insan için vazgeçilmez bir değerdir. Bizi biz yapan değerler aslında ahlakımızdır. Bir insana zarar vermenin yanlış olduğunu, başkasının malına zarar vermememiz gerektiğini ve topluma veya bir insana zarar vermiyorsak, bu bizim ahlakımızın sayesinde gerçekleşiyor demektir. Devlet vatandaşına ekonomik açıdan ferahlık sağlamak için KDV oranlarında indirim yapıyor ama bunu gerçekten yapan işletme olduğu kadar KDV indirimini fiyat etiketlerinde gösterip gramajını düşürüp ahlaksızca vatandaşını aldatan devleti kandıran işletmelerde var. Böylesi bir ahlaksızlık için İllaki bu tür işletmelere polisiye tedbirmi uygulamak gerekiyor ahlakın olmadığı yerde vicdanda yoktur. Ahlak, iyi davranışlarda bulunup bu davranışları huy haline getirmeyi ve kötü davranışlardan uzak kalmayı gerektirir. Toplumsal güven ve huzurun oluşması, insanların mutlu olması, kardeşçe geçinmesi, saygı, sevgi gibi olumlu neticelere sadece güzel ahlaklı kişiler sayesinde ulaşılabilir. İnsan başka özellikleriyle değil, ancak ahlâkıyla insandır. Ve yine o, ancak kendisinde bulundurduğu ahlâkî değerler kadar değerlidir. Ne kadar ahlâkî fazilet ve erdemli davranışlarla bezenmişse, işte o kadar kıymetlidir.
Güzel ahlak sahibi olan bir insan; kendisinin ve çevresindekilerin iyiliğini düşünen, yalandan ve aldatmaktan kaçınan, işini doğru yapan; genel anlamda toplum içinde yapılması hoş görülmeyen şeylerden uzak duran; icra ettiği mesleği ile yaşadığı topluma katkıda bulunan insandır. Toplumsal yapıda suç çeşitleri arttıkça, insanlar kendilerini topluma bağlayan ahlaki ilkelerden uzaklaşmakta; mevcut ortam yaşanılır olmaktan giderek uzaklaşmaktadır.
Toplumsal yapının güzel ahlak sahibi insanlardan kurulması; o toplumun madden ve manen yükseltilmesinde çok önemli bir itici güçtür. Toplum olarak maddi varlığımız, hazinemiz ne kadar dolu olursa olsun; manevi gücümüzü temsil eden ahlaki değerlerden yoksun olduğumuz sürece yozlaşarak çökmeye mahkum oluruz.
Ahlaklı olup, ahlaki bireyler yetiştirdiğimiz vakit, yaşadığımız yer harika bir yere dönüşür.Ahlaki değerlerimizi korumalı ve başka insanların hayatlarına olumsuz şekilde dokunmayı bırakmalıyız. Ancak bu sayede dünya yaşanılabilir hale gelir ve daha huzurlu yaşam süreriz. CUMA mız mübarek olsun. Hayırlı CUMA lar dilerim. Malik BİBER