Değerli Dostlarım Bugün 12.07.2024 Mübarek CUMA günüdür. İnsanın iyi veya kötü olarak vasıflandırılmasına yol açan mânevî nitelikleri, huyları ve bunların etkisiyle ortaya konan iradeli davranışların  bütününe AHLAK denir. 

  Ahlak insan merkezlidir ve sevgi odaklıdır.
Toplumdaki ahlaki değerler Özgürlük, eşitlik, kardeşlik, adalet, sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk ve dayanışma insana özgü ve bütün insanlar için ortak sayılabilecek üstün değerlerdir. İnsanın tavır ve davranışlarında kendini gösteren bu güzel ve doğru nitelikler herkes tarafından kabul görür. Ahlaki değerlere ulaşmanın yolu bir milletin kendi değerleriyle kurduğu sıkı ilişkiye bağlıdır. 
Güzel ahlak, insanı insan yapan en önemli değerdir. Peygamber efendimiz (s.a.v.) bir hadisinde şöyle ifade ediyor: “Sizin en hayırlınız ahlakı en güzel olanınızdır’’

     Ahlakın zirve yaptığı bir ailede Adam eşiyle kahvaltı yaptıktan sonra çalışma odasına anahtarını almaya gitti. Ancak masasının ve televizyon camının üstünde toz tabakası gördü. Anahtarını almadan evin kapısının önüne gitti. Eşini çağırarak masanın üstünde duran anahtarı getirmesini rica etti. Kadın içeri girdi anahtarı aldı ve eşinin toz tabakasının üstüne parmaklarıyla seni seviyorum yazmış olduğunu gördü. Tam odadan çıkacakken televizyon camında eşinin sen benim sevgili karımsın yazısını okudu. Kadın anahtarı eşine verdi ve gülümsedi. ve dediki vazife anlaşılmıştır. Bundan sonra ev işlerine daha fazla önem vereceğim. Bana harika bir yazıyla söylediğin için teşekkür ederim.Bu akıllı ve ALLAH tan korkan bir adamın Hz. Muhammed (s. a. v.)i örnek alışıdır. Eşinin hatasını gördüğünde onu kınamadan ve ayıplamadan ona bildirir. 

     Ahlaksızlık sahte imza atmaktır. Yalan söylemektir. Kamu malını çarçur etmektir ihalelerden komisyon almaktır. Liyakati yok saymaktır, işine gitmeyerek çalışmadan alınteri dökmeden  bankamatikten maaşını çekmektir. Pahalı hediyeler kabul etmektir. Son çeyrek yüzyılda dünya çapında ahlakın tamamıyla çöküşüne tanık olmaktayız
İnsanlar" paranın peşinden o kadar hızlı koşuyor ki, "ahlakın" arkadan yetişmesi mümkün değil.Kardeşin kardeşi, babanın evladı, evladın babayı, anayı, akrabaların mal ve çıkar için birbirine düştüğü, düşman kesildiği, kiracının evsahibiyle kira parası için kanlı bıçaklı olduğu trafikte neden beni solladın kavgası ve hatta birbirini öldürdüğü bir dönemde yaşıyoruz. Artık Kimse kimseye güvenmiyor. Herkes herkesi aldatıyor. Toplumdaki ahlaki değerlerin çürümesini iliklerimize kadar  hissettiğimiz bir dönemde yaşıyoruz. İnsan davranış ve tutumlarının sonucuna göre iyi veya kötü ahlak sahibi olarak kabul edilebilir. İnsanın sosyal bir varlık olması, onun yaşantılarının ve tutumlarının sonuçlarının da sadece kendisini değil çevresindekileri de doğal olarak etkilenmesine sebep olur. Ahlak kurallarının yaptırımı manevidir. 

  Ahlak sayesinde insanlar, doğru ve dürüst davranabilir, insan haklarına saygı gösterebilir. Bu nedenle ahlak, insanların birbirleri ve toplumla olan ilişkilerinde önemli bir rol oynamaktadır. Ahlak, insanların bir arada yaşamasını sağlayan temel bir değerdir ve toplumun düzenini ve huzurunu sağlamak için vazgeçilmezdir. CUMA mız mübarek olsun Hayırlı CUMA lar dilerim Malik BİBER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel